Testületi ülés

2024.09.13. 21:32

Újra a városé lehet a Kárpát utcai Őrzött Szállás épülete Halason

Ismét kezdeményezte a halasi önkormányzat az ingyenes tulajdonba vételét a Kárpát utcai Őrzött Szállás épületének, amely valamikor a lovas bázishoz tartozott és szeretnék újra a helyi lovas oktatás és ifjúsági nevelés szolgálatába állítani.

Pozsgai Ákos

A város központjában álló, jelenleg állami tulajdonban és a rendőrség kezelésében lévő Kárpát utcai volt parancsnoki épületegyüttest, valamint a és Fazekas Mihály utcai egykori legénységi épületet 2014 és 2015 között, a migránsválság csúcsán teljesen felújították. A Magyarországra illegálisan érkező, harmadik országbeli állampolgárokkal szemben elrendelt idegenrendészeti eljárás alá vont személyek elhelyezésére szolgált. A felújítást és az átalakítást követően, biztonságosabban, hatékonyabban tudták biztosítani az ott elhelyezett személyek fogvatartását.

Őrzött Szállás, Kiskunhalas
Újra a városé lehet a Kárpát utcai Őrzött Szállás épülete Halason
Fotó: Pozsgai Ákos

A város területén található valamikori lovasbázis így megosztott. A fent említett Kárpát utcai volt parancsnoki és a Fazekas Mihály utca felöli legénységi épületek jelenleg kihasználatlanok, évek óta üresen állnak, mellette a lovardák, istállók és a versenypálya önkormányzati tulajdonban vannak szakmai hasznosítás mellett. A halasi önkormányzat és a szakmai üzemeltető az elmúlt években jelentős saját és kormányzati forrást fordított a tulajdonába lévő vagyonelemekre. Az önkormányzat stratégiai ágazatként tekint a turizmusra, amelyben kiemelt szerepet szán a városban évszázados hagyományokkal rendelkező lovassportnak, a lovasturizmusnak.

Jelenleg az Őrzött Szállás Kárpát és Fazekas Mihály utcai épületi üresek, a város egy olyan frekventált, forgalmas részén találhatóak, amelyek hatékonyabb kihasználása gazdasági erőt és fejlődési lehetőséget eredményezne a városnak. Erre alapozva az önkormányzat szeretné az ingatlant ingyenesen tulajdonba venni, ennek érdekében 2024. júliusában megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t (MNV Zrt.), mint az ingatlan tulajdonosi joggyakorlóját és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányságot, mint az ingatlan vagyonkezelőjét, hogy kezdeményezze a folyamat elindítását.

Az ügyről a képviselő-testület szeptember 19-ei ülésén tárgyal a helyi közgyűlés és hatalmazzák fel a polgármestert a folyamat elindítására. Első körben az Őrzött Szállás Kárpát utcai épületéről születhet döntést, az MNV Zrt. nem zárkózott el az ingyenes átadástól bizonyos feltételek teljesítése mellett, amelyet az önkormányzat vállalna. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában