Hegedűs Márton

Tegnap, 6:50

Mexikóban és Lengyelországban is versenyzett az ifjú kémiazseni

A kecskeméti Hegedűs Márton kémiatehetségét már a világ számos országában bizonyította versenyeken. A közelmúltban Mexikóban és Lengyelországban járt. A Refiben érettségizett tehetség most az ELTE-n folytatja tanulmányait és kutatómunkáját.

Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt években számos alkalommal beszámoltunk a Kecskeméti Református Gimnázium diákjáról, Hegedűs Mártonról, akinek tehetsége országosan, sőt nemzetközileg is kiemelkedő kémiából. Nyár végén Mexikóban a magyar csapattal együtt győzött a Nemzetközi Kémia Tornán. 

Hegedűs Márton, kémiazseni, Kecskemét
Hegedűs Márton kémiazseni Lengyelországi versenyen
Fotó: Beküldött fotó

Igazi zseni

Marci Tiszakécskén nőtt fel, már gyermekként hatalmas érdeklődést mutatott a kémia iránt. Középiskolai tanulmányai során a Kecskeméti Református Gimnázium nagyszerű mentorokra talált, elsősorban Tóth Imre kémia tanár, és Hajdúné Dénes Julianna laboráns személyében. Sorra remekelt versenyeken, folyamatosan képezte magát. A 11. évfolyamtól magántanuló lett, majd 12. osztálytól már kémiából végzett kutatási munkát Budapesten, a HUN-REN funkcionális szerves anyagok kutatócsoportjánál. Ezekben a napokban kezdi meg felsőoktatási tanulmányait Budapesten az ELTE TTK kémia szakán. 

Kutatási területe a Katenán

A tanévet is remekül zárta, bekerült a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálói és tudósai TOP10-es körébe. Első helyezést ért el a Katenán – Együtt vagy külön? című munkájával. 

A 2016-os kémiai Nobel-díjat Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart és Ben Feringa nyerték el a molekuláris gépekkel való kutatási munkájukért. Ez egy igen új kutatási terület, mely a jövőben számos felhasználási területben érvényesülhet. Marci kutatási munkája is egy ilyen molekuláris gépről szól. Egy fényérzékeny katenán egységgel foglalkozik, pontosabban egy fotokapcsolóval funkcionalizált katenán megtervezésével és szintézisével tevékenykedik, mely fény hatására mozgatható.

Mexikói aranyérem

Marcinak a nyáron nem sok ideje maradt nyaralásra, de nem bánja, hiszen tehetségének köszönhetően eljutott Mexikóig. Tagja volt a Nemzetközi Kémiai Tornára (IchTo) kijutott magyar csapatnak, melybe országos versenyeredményei alapján válogatták be. Az angol nyelven zajló verseny nem ismeretlen számára, tavaly is a magyar csapat tagja volt, akkor Grúziában mérték össze tudásukat, ahol aranyérmet szereztek és ő különdíjat is nyert. A verseny nehézsége abban rejlik, hogy ez egy nyílt végű problémamegoldó megmérettetés. 

Ismét bizonyította, óriási tehetség

A verseny bár csapatmunka, de mindenkinek önálló feladatot kell megoldania. Marci egy bór kémiával kapcsolatos feladatot, valamint egy 4 különböző fémet tartalmazó komplex tervezésével kapcsolatos problémát dolgozott ki.

A világszintű versenyen a magyar csapattal aranyérmet nyertek, míg egyéniben kiérdemelte a Legjobb előadói díjat. 

Mivel Marci már túllépett a középiskola korosztályon, jövőre a magyar csapat felkészítésében vesz részt, mely feladatot már nagyon várja.

Mexikói élmények

Marci elmesélte: nagyon jól érezte magát Mexikóban, a csapatban nagyon jó volt az összhang, két lánnyal, Hannával és Annával már korábban is együtt versenyzett. Rengeteget készült a versenyre, és a kutatási munkája is folyamatos, így a nyáron nem sok szabadideje maradt. A mexikói út azonban felért egy nyaralással, egy rangos verseny dupla sikerével fűszerezve. 

Lengyel díjjal folytatódott a sikerszéria

Rövid pihenő után Marci újra repülőre ült. Lengyelországban, az Európai Fiatal Tudósok Versenyén szállt ringbe, melyre egy januári hazai verseny első helyével kvalifikálta kijutását. A Katanán projektjével harmadik- és egy különdíjat nyert. A megmérettetésen Magyarországot másik két fiatal tehetséggel (Larion Aklan és Horváth Zsombor) együtt képviselte. 

A lengyel versenyen önálló standja volt, ahol több napon át mutatta be projektjét a szakmai és egyéni érdeklődőknek.

Sokat köszönhet a Refinek

Most, hogy hazatért Lengyelországból, útja a Kecskeméti Református Gimnáziumba vezet, ahol egykori tanárának és mentorainak köszönetképpen beszámol versenysikereiről és élményeiről. Hozzátette: nagyon örül, hogy egykori kémia tanára, Tóth Imre igazgatóhelyettes, ettől a tanévtől igazgatóvá lépett elő. Úgy véli, kiváló választás volt a személye. 

Véget ér a versenyszéria

Marci végül elárulta: hat év kemény versenyzés után örül, hogy lezárhatja ezt az időszakot. Rengeteg időt és erőt kívánt meg tőle, de minden perce megérte. Most azonban már az egyetemi tanulmányaira, és kutatómunkáira szeretne koncentrálni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában