Helyi Érték Fesztivál

2 órája

Falu a nagyvárosban – helyi értékeket és hagyományokat ünnepeltek Matkón – galériával, videóval

Október 19-én került sor Matkón az immáron negyedik alkalommal megrendezett Helyi Érték Fesztiválra. A Matkói Szabadidő Sport Club által szervezett esemény reggel disznóvágással kezdődött, amit feldolgozás után a helyi termékekkel együtt meg lehetett kóstolni.

Vizi Zalán

Már reggel 7 órakor sok érdeklődő figyelte, ahogy kezdetét veszi a disznóvágás, ezzel együtt a negyedik alkalommal megrendezett Helyi Érték Fesztivál Matkón. Az ugrálóvár a kicsiknek már ekkor fel volt állítva, a focipályán mindig rúgta valaki a bőrt, a férfiak elsősorban a disznóvágással foglalkoztak, illetve a folyamatokban a hölgyek is aktívan kivették a részüket.

Helyi Érték Fesztivál, Matkó,
Negyedik alkalommal rendezték meg a Helyi Érték Fesztivált Matkón
Fotó: Vizi Zalán

Matkó mint falu Kecskeméten, a nagyvárosban

– Az itt élő emberek nagyon különlegesek. Ezt a fesztivált maguk hozták létre, rendkívül nemes célokat megfogalmazva, hiszen a rendezvény összehozza a közösséget, illetve népszerűsítik a helyi termékeket, értékeket – nyilatkozta Sipos László tanácsnok, majd hozzátette, egy megyei jogú városban nagyon ritka, hogy egy városrészét ilyen összetartó, a közösséget tisztelő és szerető emberek lakják, de szerencsére Matkó és Kecskemét erre pozitív példa.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott az idén 30 éves Matkói Szabadidő Sport Club elnöke, Török Tibor Zsolt is.

– A városban példaértékű a közösségünk. Kecskeméthez tartozunk, de Matkó mégis falusi hangulatáról és a régmúltba visszanyúló hagyományairól ismert – mondta Török Tibor Zsolt.

A helyi termékek közül a kajszibarack viszi a prímet

Természetesen – mivel a fesztivál a helyi értékekről szól – folyamatosan meg lehetett tekinteni a termékekből készült kiállítást, illetve meg is lehetett azokat kóstolni. Sokan készítettek savanyúságot, mézet, de Matkón a kajszibarack az elsőszámú termés.

– A helyi termékek közül kimagaslik a kajszibarack. Egykoron Matkó és környéke az ország legnagyobb kajszibarack termelője volt – mondta a helyszínen Sipos László tanácsnok.

A termésért mostanában meg kell küzdeni, de ha beérik a munka gyümölcse, finom pálinka és talán annál is finomabb – ez nézőpont kérdése – lekvár készül a helyi termelők által. Az egyik matkói termelő, Tóth János hírportálunknak elárulta, 1,1 hektáros területe van, ahol idén 50 százalékos volt a termése, ami azt jelenti, hogy közel 100 mázsa termett nála.

– Idén az átlagosnál jobb volt a helyzet, ugyanis nagyjából 30 százalékos termésünk szokott lenni, viszont két évvel ezelőtt az aszály szinte mindent tönkretett. Az idei közel 100 mázsa barackból lekvárt készítettünk, illetve hivatásos pálinkafőzők által pálinka készült belőle – mondta Tóth János, hozzátéve, nagyon büszke a helyi termésre, de az 1979-ben telepített kajszibarackhoz a mostani nemesített termés nem hasonlítható, mert sem az íze, sem az illata nem ugyanolyan, és nincs rá magyarázata, hogy miért.

A helyi óvodát is támogatják a fesztivállal

A Helyi Érték Fesztiválon reggeltől mindenki sürgött-forgott. Készült a disznóvágásból a hagymás vér, a hurka és a kolbász, közben a levest is megfőzték, illetve a sült hús is nagy sikert aratott. A helyiek szerint a frissen tálalt sült húsnak nincsen párja. De nemcsak a hölgyek és az urak tettek ki magukért, hanem az elmúlt napokban a gyerekek is. A matkói óvoda tagjai ugyanis szebbnél szebb kézműves termékeket gyártottak. Aktuálisan a halloweenhez köthető díszek és már decemberre gondolva a mikulásnapi és karácsonyi figurák voltak leginkább fellelhetők, valamint megvásárolhatók.

A befolyt összeg természetesen a helyi óvodát illeti meg. A hasonló vásárokon szerzett bevételből korábban játékokat vásároltak az óvodásoknak, lefestették az intézmény kerítését, kirándulásokat és ünnepségeket valósítottak meg, és idén is hasonló célokat tűztek ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában