Hagyomány

2 órája

Szívet-lelket melengető ünnepségre várták az időseket Öregcsertőn – galériával

Ugyan lélekszámában nem a legnagyobbak között van, de összetartásban, hagyományőrzésben, az egy településhez tartozás élményének megélésében élen jár, példát mutat Öregcsertő, ahol a falunapi program mellett évről évre az idősek napi ünnepség a település legemlékezetesebb eseménye. Idén sem volt ez másként, október 18-án, pénteken az ősz színeibe öltöztetett művelődési házban megterített asztalok, az ünnepi műsorra készülő óvodások, általános iskolások és a helyi hagyományőrző énekkar tagjai köszöntötték a 17 órakor kezdődő ünnepségre érkező szépkorúakat.

Zsiga Ferenc

A nyugdíjasokkal, a műsor megtekintésére érkezett hozzátartozókkal, érdeklődőkkel megtelt művelődési ház közönségét elsőként Kis-Vén László polgármester köszöntötte, majd a konferanszié szerepét betöltő Boldóczki Józsefné alpolgármester emlékeztetett rá, több évtizedes hagyomány a községben, hogy októberben ünneplik a település idősebb korú lakóit. 

Öregcsertő, idősek, ünnepi műsor,
Szívet-lelket melengető ünnepségre várták az időseket Öregcsertőn
Fotó: Zsiga Ferenc

– Hosszú évek bölcsessége van önök mögött, s aktív esztendők állnak még önök előtt. Kívánjuk, hogy mindannyian boldogok legyenek, az életben még sok örömöt leljenek. Csendes lépteiket kísérje szeretet. Szívükben béke, lelkükben nyugalom, legyenek boldogok ezen a szép napon! Képviselő-társaimmal mindenkinek nagyon jó egészséget kívánunk! – mondta az alpolgármester.

A házastársakat is köszöntötték az idősek napi ünnepségen

A folytatásban azokat a párokat köszöntötték a színpadon, akik 50, 45 és 40 éve kötöttek házasságot és ebben az évben ünneplik házassági évfordulójukat.

Színpadra szólították Bényi Lászlónét és Bényi Lászlót (50), Kovács Lászlóné Csóti Máriát és Kovács Lászlót (45), Vörösné Pálos Ritát és Vörös Józsefet (40), akiket Csóti Renáta anyakönyvvezető köszöntött a neves évforduló alkalmából.

– Talán semmi sem szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkében nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elüti lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk – kezdte beszédét az amerikai regényíró, Hemingway soraival az anyakönyvvezető, aki a házaspárokhoz ezen felül is több szívhez szóló gondolatot fogalmazott meg.

Az elérzékenyült, könnyeikkel küszködő házaspároknak erős taps közepette emléklapot adott át az anyakönyvvezető, majd a polgármester a képviselő-testület tagjaival együtt virágcsokorral és egy üveg itallal köszöntötték az ünnepelteket. Az ünnepségen a házasságkötésük 50. évfordulóját ünneplő, de nem jelen lévő Tamás Andrásné Katus Rózsa és Tamás Andrásról is megemlékeztek.

A köszönetnyilvánítás része volt, amikor Rab Petra aljegyző az érintettek méltatása mellett azoknak adott át emléklapot, akik a helyi hagyományőrző csoportok munkájában évtizedekig részt vettek, de elsősorban életkoruk miatt immár a nézőközönség soraiban foglaltak helyet. Oklevelet vett át Kis Istvánné, Vörös Istvánné és Menyhárt Béláné, ők még a közelmúltban is az öregcsertői asszonykórust erősítették.

Az ünnepség legemlékezetesebb pillanatai azok voltak, amikor elsőként a helyi óvodások, majd az általános iskolások egy az idősebb életkorral járó nehézségeket és érzéseket humorral ötvöző zenés-táncos produkciót adtak elő, nagy sikerrel.

Az est hátralévő részében a mintegy 100 fő vendégből álló társaság fehér asztal és élőzene mellett fogyasztotta el a finom vacsorát, a 2024. évi öregcsertői idősek napi ünnepség késő estig tartó beszélgetéssel, nótázással és poharazgatással ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában