Tóth Márta

2 órája

Gyermekeket és felnőtteket is tanít a kunbaracsi nemezkészítő

Hobbinak indult, de mára már hivatalosan is népi nemezkészítővé vált a Tóth Márta. A kézműves mesterségek iránt érdeklődők a kunbaracsi nemezkészítő alkotásaival lakóhelyén és a vármegyeszékhelyen is megismerkedhettek.

Gulyás Sándor

– A kézműveskedés gyermekkorom óta végigkísérte életem. Horgoltam, kötöttem, hímeztem, gravíroztam, még a jobb agyféltekés rajzolást is kipróbáltam. A nemezelésbe egy véletlen folytán csöppentem bele. Településünk még a Covid-járvány idején kapcsolódott be a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett ASzakkör sorozatba. Bár nem igazán érdekelt a nemezelés, Kenderesi Ilona kérésének eleget téve mégis belevágtam. A kezdeti sikertelenség kicsit kedvem szegte, de nem adtam fel. Beiratkoztam a Kecskeméten induló népi nemezkészítő tanfolyamra, ahol Vidák Anna nemezkészítő iparművész és a Népművészet Ifjú Mestere  lett a tanárom – sorolta a közelmúlt történéseit a kunbaracsi nemezkészítő.

kunbaracsi nemezkészítő, Tóth Márta, kézműveskedés
Tóth Márta kunbaracsi nemezkészítő legfontosabb célkitűzése, hogy tovább adja tudását
Fotó: Gulyás Sándor

Tóth Márta a neves textilművész segítségével gyorsan elsajátította a nemezkészítés alapjait, szorgalmának és kitartásának köszönhetően egyre tetszetősebb darabok kerületek ki a keze alól. Tudását később a kunbaracsi szakkörben is kamatoztatta. Foglalkozásokat vezetett, gyermekeket tanított.

A kunbaracsi nemezkészítő folyamatosan bővíti tudását

– A nemezelés meditatív, feltöltődést adó alkotói tevékenység, aminek csak a fantázia szab határt. Eszköz nélkül, bárhol végezhető tevékenység, nem szükséges költséges műhelyt berendezni hozzá. Az egyszerű gyapjú egy kócos valami, amiből olyan dolgokat, szőnyegeket, játékokat, ruhadarabokat, használati tárgyakat lehet készíteni, melyek nem csak dísztárgyként funkcionálnak, hanem a mindennapjainkban is hasznosulnak. A nemezelés varázsa annyira megfogott, hogy folyamatosan bővítem tudásom, csiszolom technikám, igyekszem új módszereket kipróbálni. Komplexebb figurákat, dísz- és használati tárgyakat, kalapokat, kesztyűket készítek. A nemezelés szórakoztató, viszonylag könnyen elsajátíthatóak az alapjai, a munka végeredménye pedig sikerélményt okoz a lelkes kézművesnek ezért is ajánlom mindenkinek – tette hozzá a kunbaracsi kézműves.

Tóth Márta hétfőn, kedden és szerdán tart kézműves-foglalkozásokat 16.30 órától a Kunbaracs Könyvtár, Információs-és Közösségi Hely klubtermében. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában