Die Welt

1 órája

Orbán Viktort igazolják a számok

Migránsok tízezreit kellene beengedni Magyarországra, ha engednénk Brüsszelnek.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Az Európai Unió menekültügyi rendszerére nehezedő nyomásra figyelmeztet a Die Welt német napilap, amely szerint „a számok Orbánt igazolják”, hiszen Németországban az idei első kilenc hónapban több mint 170 ezer menedékkérelmet regisztráltak, míg hazánkban összesen huszonegyet – írja a Magyar Nemzet.

Ha a számok mögé nézünk, ez egyben azt is jelenti, hogy ha a magyar kormány engedne Brüsszel nyomásának, az akár több tízezer migráns befogadását is jelenthetné.

Bár az uniós migrációs paktumot csak májusban fogadták el, azon máris mutatkoznak az első repedések. A napokban egy másik német napilap, a Die Zeit is foglalkozott a kérdéssel, és arra a következtetésre jutott, hogy

Magyarország mellett egyre több uniós tagállam keres kiutat a zsákutcával fenyegető szabályozás alól.

A Die Welt szerint az EU vezetői egyetértenek abban, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a migráció kezelésére. Vannak kezdeményezések a kitoloncolások felgyorsítására és a harmadik országokban létesítendő központok felállítására is, de a konkrét lépések és azok végrehajtása körül még sok a bizonytalanság. A tagállamok közötti nézetkülönbségek és az egységes megközelítés hiánya pedig továbbra is kihívást jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában