Összefoglaló

2 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 24.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Október 28-án lesz hatvan éve, hogy négy kalocsai főpap veszítette életét egy közúti balesetben Dunavecse határában. Az egyházi vezetők öt püspök egy idejű felszentelésén és Hamvas Endre kalocsai érseki beiktatásának előkészítésén jártak Budapesten. Az 51-es főúton személygépkocsival hazafelé tartva náluk volt Hamvas Endre érsek kinevezési bullája, amit dr. Kujáni Ferenc nagyprépost aznap vett magához a fővárosban. A bullát azonban személyesen már soha nem adhatta át az érseknek, mert mind a négyen elhunytak a baleset következtében.

megemlékezés, 56-os forradalom, Soltvadkert
Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek szerda este Soltvadkerten.
Fotó: Barta Zsolt

Szerkesztőségünk újabb információhoz jutott a Kalocsánál történt baleset részleteivel kapcsolatban. Mint kiderült, vasárnap a volt szovjet repülőtér foktői területén légi balesetet szenvedett siklóernyős mentéséhez rövid idő alatt megérkezett a mentőhelikopter, aminek a leszállás közben műszaki problémája adódott, így egy másik mentőhelikopter szállította kórházba a sérültet.

Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek szerda este a városban. A helyi iskolások adtak műsort a művelődési házban, melyet koszorúzás és a soltvadkerti városi kitüntetések átadása követett.

Érdekes bűneset történt Orgoványon. Egy 18 éves férfi többször is betört a helyi általános iskolába, ahonnét nem távozott üres kézzel. Az iskolai betörőt azonban a cipőnyoma lebuktatta.

Rövid időn belül a sokadik sikeres rendőrségi akció zajlott, legutóbb egy mélykúti családi házban razziáztak a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Hírös kommandósai és a nyomozók. Egy apa-fia drogkereskedő párosra csaptak le.

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben elkészült a kétmilliomodik Kecskeméten gyártott autó. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású EQB volt – írja sajtóközleményében a Mercedes-gyár.

Második alkalommal nyílt kiállítás a kerekegyházi Ziegler Alkotóműhely tagjainak alkotásaiból a szabadszállási József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Darabos József polgármester nyitotta meg.

Nem kellett sokat várni a távozó játékos pótlására. Megtalálta új irányítóját a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, a finn Ilari Seppala érkezik Marko Sinik helyére.

Óriási az öröm: két bérlemény után végre saját helyet kaptak. Csütörtökön felavatták Kecskeméten a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Vármegyei Egyesületének új telephelyét. A vármegyei mozgáskorlátozott emberek az új épületben is folytatják a munkát.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei, szereplői és áldozatai jelennek meg Gál Mihály Krúdy-életműdíjas festőművész pasztellein és fotóin a Pásztortűz Egyesület kiállításán a halasi Csipkeházban. Az arcképcsarnok a forradalom tizenhárom napját jeleníti meg.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában