Verseny

2 órája

A vármegyei haditornán a kiskunhalasi kadétok bizonyultak a legjobbnak – galériával, videóval

Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóját rendezte meg a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda és a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj pénteken annak hagyományosnak számító helyszínén, a ballószögi sportcentrumban. Különböző ügyességi és erőnléti feladatokban kellett bizonyítaniuk a középiskolásoknak. A haditorna legjobb csapata Bács-Kiskunt képviseli az országos döntőn.

Horváth Péter

Gáldonyi Sándor őrnagy, a toborzó iroda vezetője elmondta, hogy a haditorna célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése és a sportos életmódra nevelés, az egészséges életvitel népszerűsítése, melynek szerves része a rendszeres sport.

Országos Haditorna Verseny, Ballószög
Ballószögön rendezték meg az Országos Haditorna Versenyt
Fotó: Horváth Péter

Idén Bács-Kiskun 12 iskolájának 18 négyfős csapata mérte össze erejét és ügyességét. A pénteki versenyt váltásos módszerrel rendezték meg, így kisebb területen tudták felállítani a pályákat. Az ifjak 20 perces váltásokban kezdték meg az egyes versenyszámokat, melyek térképészet-tereptan, egészségügyi ismeretek, akadálypályán való futás, kézigránát-hajítás, lézerlövészet, 400 méteres váltófutás gumikarabéllyal, illetve mátrixpálya voltak. A végelszámolásban a hibapont és a teljesített idő is számított a helyezések kiosztásánál.

A győztes jutalma, hogy részt vehet a Balatonakarattyán megrendezendő országos döntőn, ahol  a vármegyék legjobb eredményt elért csapatai találkoznak. Ott ugyanezeken a versenyszámokban kell bizonyítaniuk a résztvevőknek.

A haditorna a tartalékos toborzásban is nagy szerepet játszik

Gáldonyi őrnagy hangsúlyozta: nem csak kadétok vettek részt a megmérettetésen, hiszen egyre több civil középiskola diákjai is részt vesznek a versenyen.

Gáldonyi Sándor hangsúlyozta, hogy a tartalékosok toborzásában is szerepet játszik a verseny, hiszen a fiatalok betekintést kapnak a tartalékosok kiképzésébe, és magába a  katonaéletbe. – A verseny hatására sok fiatalnak itt jön meg  a kedve a katonai életpályához, és számos résztvevő már tudja, hogy tanulmányai mellett tartalékos szolgálatot vállal – mutatott rá Gáldonyi őrnagy.

Első helyezett lett a kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum csapata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában