Érdekes

2 órája

Soros egyetemén értékeli a Transparency a magyar EU-elnökséget

A nyitóbeszédet az a Vera Jourová tartja, aki lépten-nyomon kritizálja a magyarokat.

MW

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Aleksander Kalka

A Transparency International (TI) Magyarország és a ConnectEurope Egyesület nemzetközi konferenciát szervez november elején, ahol egyebek mellett Magyarország EU-s elnökségének addigi teljesítményét értékelik a résztvevők – írja a Magyar Nemzet. Az eseményt partnerként támogatja a – Magyarországról állítólag elüldözött – Soros-egyetem, azaz a CEU Demokrácia Intézete, amely a helyszínt is biztosítja. A rendezvényen Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke mond nyitóbeszédet – derül ki a Transparency Facebook-posztjából.

A konferencia megrendezése különösen annak fényében érdekes, hogy az esemény idején a magyar EU elnökségből még majdnem két hónap lesz hátra, az csak 2025. január 1-jével ér véget.

Emellett az is árulkodó, hogy a szervezők Vera Jourovát kérték fel a nyitóbeszédre: Jourová az egyik meghatározó politikus a brüsszeli jogállamisági mechanizmus Magyarország elleni elindításában, amely miatt hazánkba kevesebb EU-s forrás érkezett az elmúlt években.

A politikus lépten-nyomon kritizálja a magyarokat, nemrég az EU-s elnökségünk jelszava miatt emelt szót, de azt is bevallotta, hogy az Európai Bizottság politikai támadást indított Orbán Viktor ellen.

Jourová meghívása egyébként illeszkedik a Transparency International Magyarország által képviselt elvekhez. A szervezet hazánkat, valamint azon belül a magyar államigazgatást előszeretettel tünteti fel rossz színben különböző jelentéseiben, mindezzel pedig politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz – írta a Transparency hazai tevékenységéről szóló jelentésében a Szuverenitásvédelmi Hivatal, hozzátéve:

a TI nyolcvan százalékban külföldi forrásokból működik, nem átlátható, és az általuk kiadott tanulmányok befolyásolják a demokratikus versenyt.

A konferencia társszervezője, a ConnectEurope Egyesület 2023-ban jött létre. Elnöke a korábbi SZDSZ-es politikus, államtitkár és EP-képviselő Szent-Iványi István. A szervezet honlapja szerint a céljuk, hogy társadalmi kommunikációt kezdeményezzen és fórumot teremtsen az Európai Unióval kapcsolatos kérdések megvitatására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában