Összefoglaló

2 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 18.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés október 8-án tartotta alakuló ülését a Hajósi Érseki Kastélyban, ahol Vedelek Norbertet választották meg elnöknek a képviselők. Vedelek Norbert hírportálunknak a legfontosabb terveiről elmondta: gyors eredményeket szeretnének felmutatni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz-os projektekkel kapcsolatban Baján, megemlítette a paksi iparűzési adó kérdését, és kitért arra is, hogy prioritásként szerepel ebben a ciklusban a vízkérdés.

Ballószögön rendezték meg az Országos Haditorna Versenyt
Fotó: Horváth Péter

A Versenyképes Járások Program részletszabályait mutatta be dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár a járási települések polgármestereinek és képviselőinek pénteken Kecskeméten, a megyeházán. A kormány döntése szerint 2025 januárjától új területfejlesztési program indul Versenyképes Járások Területfejlesztési Program néven, a központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése, és a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében.

Modern, környezettudatos és energia-hatékony művelődési ház és kulturális központ épül Solton. A művelődési ház beruházására 855 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Bács-Kiskun Vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán a település önkormányzata. Már a kivitelezési munkák több mint fele elkészült.

Többször kért kölcsön háztartási cikkeket idős szomszédjától egy férfi Szabadszálláson. Ugyan ígérgette, hogy azokat majd visszaadja, erre nem került sor. Volt, hogy az asszony arany gyűrűjét is ellopta a férfi, aki ellen vádat emelhetnek.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség kifosztás, könnyű testi sértés és magánlaksértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki gyógyszerek és alkohol hatása alatt dulakodni kezdett az útját álló idős asszonnyal, majd miután leterítette őt, besétált a lakásába és egy almával távozott. 

Október 14-én egy idős asszony kétségbeesetten hívta telefonon Bodor Leon Valentin rendőr főtörzsőrmestert, hogy eltűnt a férje. A fülöpjakabi férfit Kunszálláson találta meg a szabadnapos rendőr. 

Hol tanuljon tovább a gyerek? Ennek a kérdésnek a megválaszolását segíti a péntek délelőtt megnyitott pályaválasztási kiállítás Kecskeméten. A Jövőd a tét! című rendezvény szombaton még látogatható.

Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóját rendezte meg a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda és a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj pénteken annak hagyományosnak számító helyszínén, a ballószögi sportcentrumban. Különböző ügyességi és erőnléti feladatokban kellett bizonyítaniuk a középiskolásoknak. A haditorna legjobb csapata Bács-Kiskunt képviseli az országos döntőn.

Kétnapos balesetmegelőzési előadássorozatot szervezett a felső tagozatos és középiskolás korosztály számára a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság. A programon a járásban működő oktatási intézmények 5–6. osztályos tanulói, majd a 7–8. osztályos, végül a 9–12. évfolyamos hallgatók vettek részt, így összesen több mint ezer tanuló részesült alapvető közlekedésrendészeti ismeretekben.

A látás hónapja keretében a nemzetközi fehér bot napja kiemelt ünnep. Péntek délelőtt erről nagyszabású műsor keretében Kecskeméten, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete is megemlékezett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában