Balesetmegelőzés

2 órája

Több mint ezer tanuló ismerkedett a közlekedési szabályokkal Kunszentmiklóson – galériával, videóval

Kétnapos balesetmegelőzési előadássorozatot szervezett a felső tagozatos és középiskolás korosztály számára a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság. A programon a járásban működő oktatási intézmények 5–6. osztályos tanulói, majd a 7–8. osztályos, végül a 9–12. évfolyamos hallgatók vettek részt, így összesen több mint ezer tanuló részesült alapvető közlekedésrendészeti ismeretekben.

Gulyás Sándor

A rendezvényt dr. Fekecs Dénes rendőr alezredes, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos már a rendezvény keretében megszólított korosztállyal megismertetni az alapvető közlekedési szabályokat.

közlekedési szabályok, előadás, rendőrség
Több mint ezer tanuló ismerkedett a közlekedési szabályokkal Kunszentmiklóson
Fotó: Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság

– Elsősorban a gyalog, biciklivel és elektromos rollerrel közlekedő diákok megszólítása volt a cél. Emellett kiemelt hangsúlyt kapott a mobiltelefon és a fülhallgató használata is. Amennyiben a fiatalok betartják a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat, az már nagy előrelépés. A balesetmentes közlekedés eléréséhez szükséges az is, hogy a közlekedés többi résztvevője is mindenkor szabálykövető legyen – fogalmazott a rendőrkapitány.

Pintér József rendőr főtörzszászlós, a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársa, aki 18 évig volt baleseti helyszínelő, személyes és gyakorlati tapasztalatain keresztül mutatta be a tanulóknak, hogy milyen következményekkel járhat egy meggondolatlan mozdulat járművezetés közben, továbbá milyen mulasztások miatt következhetnek be a balesetek. 

Pintér József a BALESET feliratú tábla magyarázatával kezdte előadását, melynek betűi a legjellemzőbb baleseti okokat jelölik: Biztonsági öv, Alkohol, Linkség, Előzés, Sebesség, Elalvás, Telefon. Bemutatott kisfilmje több megrázó közlekedési balesetet dolgozott fel, az általa készített képek és videófelvételek felhasználásával. Az oktatási anyag célja a közlekedésben részt vevő járművezetők, gyalogosok gondolkodásmódjának átalakítása. A balesetmegelőzés legfontosabb kitétele az alapvető közlekedési szabályok betartása.

Megélt tapasztalatait hasznosítja Pintér József

Pintér József tudása több évtizedes rendőrségi baleseti helyszínelő tevékenységéből adódik. Hiánypótló közlekedés-biztonsági és balesetmegelőzési előadásait sajátos nyelvezettel tartja meg a különböző korosztályoknak: kisgyermekektől kezdve az egymástól eltérő foglalkozású hallgatóságig. Az interaktív előadások tartalma és hangvétele mindig igazodik az aktuális közönséghez, a bemutatott és értelmezett eseteken, közlekedési helyzeteken keresztül mindenki hasznos ismeretekre tesz szert, míg Pintér József a visszajelzéseket, ötleteket folyamatosan beépítve előadásaiba, fontos kérdésekre ad választ. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában