Hősök

2 órája

Három szabadságharcnak állít emléket az új emlékmű Kiskunmajsán – galériával

Az országban egyedülálló emlékművet avattak fel vasárnap este Kiskunmajsán. Attól különleges az emlékhely, hogy egyszerre állít emléket a magyar nemzet történetében nagy jelentőséggel bíró eseményeknek.

Pozsgai Ákos

Serbán György alpolgármester avató beszédében kiemelte, hogy a Rákóczi szabadságharcnak, az 1848-49-es szabadságharcnak, az aradi vértanúknak és az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket és ad lehetőséget a méltó megemlékezésnek. – Ezen eseményeket, cselekményeket azonos eszme, a szabadságharc iránti vágy, a nemzethez való hűség fűzi szorosan össze.

emlékmű, avatás, szabadságharc, Kiskunmajsa
Különleges emlékművet avattak Kiskunmajsán
Fotó: Pozsgai Ákos

– Az emlékmű elkötelezettségnek, a szabadságért vívott harcnak, a barátságnak, az önfeláldozásnak gondolatait hordozza – fogalmazott az alpolgármester, emlékeztetve, hogy a három szabadságharcnak egy kompozícióba való helyezése egyedi, együttes megjelenítésükkel máshol nem látható.

Az emlékmű összeállításának és kialakításának ötlete Bakos Ferenctől származik, aki még 2019-ben ismertette előzetes terveit, amit az együttes emlékmű helyének a kiválasztása követett. A részletes tervek, az anyaghasználat leírása, építészeti látványterv, valamint muzeológus, történész szakmai véleménye alapján a képviselő-testület határozatban engedélyezte a kiválasztott helyszínen az emlékmű felállítását.

 Az emlékhely, benne az elkészült műalkotásokkal együtt teljes egészében magánszemélyek támogatásából valósult meg. Az anyagi juttatáson túl többen társadalmi munkával segítették az emlékhely kialakítását. A megvalósításban nyújtott segítségéért külön is köszönetet mondott az alpolgármester Bakos Ferencnek, dr. Fodor Ferencnek, Lantos Ádámnak, Hornyák Ferencnek, Fülöp Ferencnek, Fülöp Kristófnak, Mózer Jánosnak, Tisóczki Józsefnek, Dobák Józsefnek, Perneki Ferencnek és Csorba Attilának.

Az emlékművet megszentelte Vincze Attila római katolikus plébános és megáldotta Kósa István református lelkész. Az avatáson az aradi vértanúk emléknapja alkalmából beszédet mondott Patkós Zsolt polgármester, aki arra emlékeztetett, hogy a kivégzett tábornok „többet adtak mindennél, a szabadságuknál, a családjuknál, az életüknél, feláldozták a jövőjüket, a jelenüket, szívet adtak a magyar nemzetnek. A magyaroknak dolguk van 1848 és 1849 forradalmának és szabadságharcának történelmi tovább vitelével.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában