Kiskunfélegyháza

2 órája

A Móra-fivérek tanárait mutatja be az emlékév tiszteletére elkészült kötet – galériával

A Móra Emlékév tiszteletére készült el az a kötet, amely Móra István és Móra Ferenc tanárait mutatja be. A „Halljátok-e öreg tanáraim...” című könyv bemutatóját a napokban tartották a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A kötet a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának munkáját dicséri.

Vajda Piroska

A könyvbemutatón megjelent érdeklődőket Kállainé Vereb Mária egyesületi elnök köszöntötte. Elmondta, a kötet a Mórák emlékéve alkalmából készült, Móra István születésének 160., Móra Ferenc születésének 145., halálának 90. évfordulójára. A kötetet részletesen Kapus Béláné, dr. Luchman Zsuzsanna, Kisné Juhász Ilona és Tóth Istvánné Anikó mutatták be. 

Móra-fivérek, kötet, bemutató
A Móra-fivérek tanárait mutatja be az emlékév tiszteletére elkészült kötet
Fotó: Vajda Piroska

A könyv ötletgazdája, Kapus Béláné a bemutatón elmondta, régóta dédelgetett álma valósult meg a Portrévázlatok Móra Ferenc és Móra István tanárairól című könyv kiadásával. – A Móra Emlékév jó alkalom arra, hogy megtudjuk kik azok a tanítók, tanárok, akik felfedezték a testvérpár tehetségét és felkarolták, támogatták őket céljaik elérésében. E könyv a mi főhajtásunk is a két Móra fiú tanárai előtt – tette hozzá. 

Dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész felidézte, hogy a Móra testvérek tanárainak portréinak megrajzolásakor levéltári forrásokra, jegyzőkönyvi anyagokra, egyházi dokumentumokra és újságcikkere, egyes esetekben pedig szépirodalmi szövegekre vagy értesítőkben közölt szubjektív visszaemlékezésekre támaszkodtak. 

Az irodalomtörténész arról is beszélt, hogy a Móra fivérek tanárainak életpályája és személyes története egybeesik a modern magyar iskolai intézményrendszer 19. századi kiépülésével, az iskoláztatás kiterjedésével, a képesítési és képzési követelmények megjelenésével, az önszerveződő szakmai érdekképviseletek kialakulásával, vagyis a nevelés-oktatás mesterséggé, hivatássá válásának történetével. Mint mondta, az egymás mellé állított életpályákon és életsorsokon keresztül felsejlik, áttűnik a modern magyar iskolarendszer kiépülésének sajátos nézőpontú története, amely ha nem is kifejezetten reprezentálja a nagy egészet, de számos tekintetben megerősíteni látszik annak fő tendenciáit.

A kötetben 36 tanár életrajzát, munkásságát mutatják be. Azokat, akiknek meghatározó szerepük volt a két Móra-testvér életének, jövőjének alakításában. Korabeli képek, fotók teszik gazdagabbá a kiadványt. Az írásokat Fekete Beatrix, Kapus Béláné, Kisné Juhász Ilona, dr. Luchmann Zsuzsanna, Mayer László, Seres Judit és Tóth Istvánné készítették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában