Évforduló

2 órája

Népzenei találkozóval ünnepelte 20 éves jubileumát a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör

Ballószög kulturális életének meghatározó szereplője a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör. A 2004-ben alapított zenei csapat a 20 éves jubileumát a múlt hétvégi IV. Ballószögi Népzenei Találkozó kereteiben ünnepelte meg.

Sebestyén Hajnalka

A Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör a Polgári Egylet helyi szervezete keretein belül alakult 2004-ben. Az egyesület a település legelső, népi hagyományokat éltető és őrző előadóművészeti csoportja. A részletekről Nagy Gabriella művelődésszervező adott számot. 

Népzenei találkozó, Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör
Népzenei találkozóval ünnepelte a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör
Fotó: Menyhárt Sándor

Minősítő versenyek

A népdalkör rendszeres fellépője a helyi megemlékezéseknek, szüreti napoknak, illetve szívesen vállal szerepet a környékbeli települések meghívásának megfelelően. A közösséget 2006-ban jegyezték be önálló egyesületként. A megalakulást követő egy évvel később már kiválóan megfelelt minősítést kapott a népdalkör egy tiszakécskei minősítő versenyen. Ezt követőn 2006-ban Kunhegyesen, 2007-ben Tiszakécskén országos arany fokozatot érdemeltek ki. 2008-ban és 2009-ben az egri ,,Ködellik a Mátra” Fesztiválon Nívó-díjat szereztek. 

Az Aranypáva-díjat is többször elnyerték

2009-ben a Tiszakécskén rendezett minősítő versenyen Aranypáva-díjat kaptak. Ezen felül még 5 Aranypáva-díjat érdemeltek ki a következő években kiemelkedő tevékenységük elismeréseként. 2018-ban Aranypáva-különdíjat, 2019-ben Aranypáva-nagydíjat, valamint ugyanezen a minősítőn az együttes citerásai arany minősítést nyerték e, majd 2021-ben az egri Palócgálán ismét Aranypáva-díjat kapott a népdalkör.

Repertoárjuk sokszínű

Népzenei repertoárjuk hét hazai tájegységből, valamint a mezőség dalaiból valók. Dalaikat jellemzően citera zenével kísérik. 2014-ben önálló lemezük is jelent meg „Az első tíz év legkedvesebb dalaiból”
címmel. A népdalkör hittel vallja, hogy a népzene magyarságunk ősi gyökereinek ápolását, ezen belül is megmaradásunkat szolgálja itt, a Kárpát-medencében.

IV. Ballószögi Népzenei Találkozó

A Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör az elmúlt húsz évben méltán öregbítette a település hírnevét, a nagyobb népzenei találkozók rendszeres fellépőjeként és díjazottjaként. Fennállásának 20. évfordulója alkalmából múlt szombaton a Faluházban nagyszabású népzenei találkozó keretein belül, több népzenei csoporttal tették felejthetetlenné a két évtizedes jubileumot.

Együtt ünnepeltek barátaikkal

Remek hangulatban telt az ünnepség, három órán keresztül népdalok, nóták töltötték meg a teret citeramuzsikával kísérve. A Népzenei Találkozón fellépett a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör mellett a Nyársapáti Népdalkör, Ágasegyházi Boróka Népdalkör és Citerazenekar, Deszki Népdalkör, Kispest Citeraegyüttes. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában