Összefoglaló

2 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 7.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Itt az őszi gombaszezon, aminek különösen kedvez a mostani csapadékos időjárás. Egy kis napsütés és máris tömegesen jelennek meg a gombák az erdőkön, mezőkön. A gombakedvelők pedig szívesen begyűjtik a természet finom ajándékát. A csábítóan szép gombák azonban nem mindig ehetőek, ezért fontos, hogy fogyasztás előtt bevizsgáltassuk azokat, nehogy végzetes legyen a gombavacsora. Sebestyén Zoltán, gomba-szakellenőrt a legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

emlékmű, aradi vértanúk, hírösszefoglaló
Három szabadságharcnak állít emléket az új emlékmű Kiskunmajsán
Fotó: Pozsgai Ákos

Az országban egyedülálló emlékművet avattak fel vasárnap este Kiskunmajsán. Attól különleges az emlékhely, hogy egyszerre állít emléket a magyar nemzet történetében nagy jelentőséggel bíró eseményeknek.

Átadták az Év Olvasója díjakat a hétvégén a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban az országos könyvtári napok zárórendezvényén. A kiskunfélegyházi könyvtár a díjak átadásával megbecsülését szeretné kifejezni leghűségesebb olvasói, segítői számára.

Baja önkormányzata az aradi vértanúk tiszteletére koszorúzással egybekötött megemlékezést rendezett vasárnap délután.

Virágzik a füzértekercs, az egyetlen ősszel virító orchideafélénk. Az aprócska növény nyár végén és kora ősszel nyílik, virágzása egészen októberig elhúzódhat. A hazánkban védett növényfaj elsősorban a Duna-Tisza közén lelhető fel.

Őrizetbe vették a kecskeméti rendőrök azt a 22 éves nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy országszerte több alkalommal lopott üzletekből. Elfordult, hogy mielőtt lebukott volna, megette a lopott árut. A nyomozók kezdeményezik a bolti tolvaj letartóztatását.

Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és kifosztás miatt 12 és fél év fegyházbüntetést kér az ügyészség arra a mélykúti nőre, aki a vádirat szerint tavaly februárban életveszélyesen bántalmazta 68 éves férfi ismerősét, akit még menekülés közben is ütött, és a szétzúzott fejű, haldokló férfit az udvaron hagyta a februári mínuszokban, majd magához vette a pénztárcáját és távozott. Az életveszélyes sérüléseket szenvedő férfi még súlyosan ki is hűlt, és a kórházi kezelés ellenére három nappal később meghalt. A mélykúti emberölés bizonyítási eljárása zajlott hétfőn a Kecskeméti Törvényszéken, ahol brutális részletek derültek ki a bántalmazásról.

A magyar honvédség néhány hónap alatt világszínvonalú hadsereggé vált. A legzseniálisabb magyar katonai hadjárat a történelemben 1849 tavaszán történt. Petőfi két hadügyi vezetővel is összerúgta a port a szabadságharc alatt. Az aradi vértanúk többsége nem volt magyar származású, akárcsak Damjanich János, de mind magyar érzelműek voltak. Egyebek mellett erről is szó esett egy különleges kiskőrösi történelmi konferencián, amelyen professzorok tartottak előadásokat vasárnap.

Hatalmas bravúrral a Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság mindhárom versenycsapata – a Szikrák, a Zsarátnokkergetők és a Hamupipőkék – dobogós helyen végzett a XIII. Országos Kismotorfecskendő-szerelés Bajnokság összesítésben.

Harminchárom év után fogták el a rendőrök a paloznaki plébános belga gyilkosát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában