Előadások

2 órája

A magyar honvédség fényes korszakáról volt szó a kiskőrösi konferencián

A magyar honvédség néhány hónap alatt világszínvonalú hadsereggé vált. A legzseniálisabb magyar katonai hadjárat a történelemben 1849 tavaszán történt. Petőfi két hadügyi vezetővel is összerúgta a port a szabadságharc alatt. Az aradi vértanúk többsége nem volt magyar származású, akárcsak Damjanich János, de mind magyar érzelműek voltak. Egyebek mellett erről is szó esett egy különleges kiskőrösi történelmi konferencián, amelyen professzorok tartottak előadásokat vasárnap.

Barta Zsolt

Az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulóján különleges rendezvényre várták Kiskőrösön mindazokat, akik többet akartak tudni a korszak hátteréről. Az érdeklődők közel három órán keresztül hallgathatták azokat a történész professzorokat, egyetemi tanárokat, akik elfogadták a kiskőrösiek meghívását. Hősök, vértanúk, áldozatok konferencia a szabadságharc hősei és Petőfi Sándor emlékére címmel tartottak nagyszabású rendezvényt Kiskőrösön. A helyi önkormányzat, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum és a Krámer Alapítvány hívta meg az 1848-49-es korszak legismertebb kutatóit. Köztük volt Csikány Tamás-, Csorba László, Hermann Róbert, Kedves Gyula, Pelyach István, Zakar Péter történész, egyetemi tanárok. A levezető elnök Krámer Iván kiskőrösi magángyűjtő, nyugalmazott alezredes volt. Az előadásokat egy könyvben adják ki, amely a Petőfi Szilveszter ünnepségére jelentetnek meg a szervezők.

magyar honvédség, konferencia, Dr. Csikány Tamás, Kiskőrös
Dr. Csikány Tamás hadtörténész, nyugalmazott dandártábornok tart a felvételen előadást
Fotó: Barta Zsolt

A honvédség születése 

Az első előadó Kedves Gyula hadtörténész volt, aki a magyar honvédség születésének a kulisszatitkaiba avatta be a hallgatóságot. A császári hadseregben 12 magyar huszárezred és 17 gyalogezred szolgált, de ezek csak harmada volt idehaza. Ezek alkották a professzionális magját a születendő honvédségnek, akik külföldön voltak, azokat pedig a forradalmi kormány igyekezett haza hozatni több-kevesebb sikerrel. Óriási kérdés volt 1849 nyarán és őszén, hogy honnét is lesz olyan tiszti állomány, amely lojális lesz a kormányhoz, mely magyar vagy magyar érzelmű és egyben képzett is. Nagyon sok olyan katona is bekerült a honvédséghez, akik korábban a császári seregben szolgáltak, de leszereltek. A magasan képzettek közé tartozott például Görgei Artúr is, aki később a magyar fővezér lett. Szerepet játszottak a nemzetőr-, a szabadcsapat alakulatok is a fegyveres erők felállításában.

Gyengéd kapcsolat 

Csorba László professzor Petőfi Sándor és Giuseppe Cassone olasz költő, műfordító kapcsolatát elemezte. Bár nem ismerték egymást, a szicíliai irodalmár Garibaldi olasz tábornok felszabadító seregében szolgált. A szicíliai Notoban élt, több nyelven fordító költő Magyarországról megkapta Kiskőrös nagy szülöttjének a költeményeit, amelyet olasz nyelvre ültetett át. Egy magyar tanárnővel, Hirsch Margittal levelezett élete utolsó éveiben. A különleges kapcsolat is erősítette a magyarok iránt érzett tiszteletét. (Ma Noto Szicília barokk fővárosa és Kiskőrös testvérvárosa is egyben.) 

magyar honvédség, konferencia, Dr. Hermann Róbert, Kiskőrös
Dr. Hermann Róbert történész, Petőfi és Kossuth kapcsolatait elemezte
Fotó: Barta Zsolt

Csikány Tamás hadtörténész az 1849-es tavaszi sikeres hadjáratról tartott előadást. Mint mondta, talán ez volt a magyar történelem legsikeresebb, legzseniálisabb hadjárata. Soha ennyi csatát nem nyert magyar haderő ilyen rövid időn belül. Kérdésünkre a nyugalmazott dandártábornok elmondta, meglátása szerint a magyar honvédség méltó ellenfele volt a császári hadseregnek. Ez utóbbi pedig a világ egyik legjobb hadseregének számított a korban. Petőfi Sándor költő és Kossuth Lajos miniszter későbbi kormányzó kapcsolatát elemezte Hermann Róbert történész. Rávilágított arra, hogy két különböző generációhoz tartozó forradalmár viszonya nem volt mindig felhőtlen, ugyanakkor Kossuth meglátta a költőben azt a személyiséget, akinek a kisugárzására szüksége volt a hadseregnek. Petőfi fegyelmezetlen katona volt, több alkalommal is összerúgta a port a legfelső katonai vezetőkkel, de ismertsége miatt mindig megúszta a büntetést. 

Zakar Péter történész a forradalom és a kor egyházi személyiségeinek a kapcsolatát elemezte. Megemlített jó néhány lelkészt, akik prédikációikban olyan jelzőkkel illették a császári házat, amely a felségsértéssel volt azonos. Több lelkipásztort emiatt elítéltek.

A magyar érzelmű szerb 

Pelyach István történész Damjanich János szerb származású tábornok pályafutását vázolta fel. Mint mondta, ő az egyik olyan Aradon kivégzett tábornok, aki nem volt magyar származású, de magyar érzelmű volt. Ezért is ragaszkodott ahhoz a magyar kormány, hogy Milánóból haza vezényeljék a későbbi tábornokot. A délvidéki szerb felkelők ellen is sikeresen lépett fel 1849 telén, majd a tavaszi sikeres hadjárat egyik parancsnoka volt – mondta a konferencia utolsó előadója.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában