Aradi vértank

2 órája

Különleges megemlékezést tartottak Kiskőrösön – galériával

Különleges megemlékezést rendeztek Kiskőrösön az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulójára. Akadémikusok tartottak történész konferenciát az1848-49-es tematikával kapcsolatban vasárnap a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum emeleti galériájában.

Barta Zsolt

A rendezvény után pedig az aradi  vértanúk emlékfalánál gyűltek össze a nemzeti gyásznapra emlékező helyi polgárok, hogy részt vegyenek azon a műsoron, amelyet a kivégzett tizenhárom honvéd tábornok emlékének tiszteletére szerveztek. Ezúttal is, mint ahogy a korábbi években is a kiskőrösi Wattay középiskola diákjai elevenítették fel a tragikus eseményt. 

aradi vértanúk, kiskőrös, megemlékezés
Az aradi vértanúkra emlékeztek Kiskőrösön. Az eseményen a kiskőrösi Wattay középiskola diákjai léptek fel 
Fotó: Barta Zsolt

Majd dr. Hermann Róbert történész professzor, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese tartott beszédet. Mint mondta, ma is vita tárgyát képezi, az, hogy a katonatisztek megszegték-e vagy sem a korábban az osztrák császárnak tett esküjüket. Hangsúlyozta, hogy szó sincs erről, ők ugyanis a koronás királyunk által szentesített magyar kormányra is esküt tettek. A kormány pedig a szabadságharc leveréséig működött. Különös helyzet alakult ki 1848 szeptemberében, amikor is döntenie kellett a magyar vezetésnek, hogy az osztrák bán Jellasics tábornok támadásakor kitűzik-e a fehér zászlót vagy sem. A cseh forradalmi erők 1848 nyaráig tartottak ki, a mieink azonban nem akarták elveszíteni a nemzeti és polgári fejlődés eredményeit, így ellenálltak. A magyar politikusok a legvégső esetben nyúltak a katonai ellenállás eszközéhez. A professzor elmondása szerint nyolc alkalommal is próbáltak üzenni a Habsburgoknak a megegyezés érdekében. Erre azonban nem volt nyitott az ellenség. A beszéd után elhelyezték a megemlékezés virágait a vendégek a vértanúk falánál, majd ezt követően, Hősök, vértanúk, áldozatok címmel időszaki kiállítás nyílt Dobák Géza, Prof. dr. Hermann Róbert és Krámer Iván magángyűjteményéből. A tárlatot megnyitotta dr. Csorba László történész. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában