Baja

2024.09.08. 13:54

Ezrek vettek részt a vodicai búcsún – galériával

Ezrek gyűltek össze a hétvégén Vodicán. Immár 204. alkalommal zarándokoltak a katolikus hívek a Bajához közeli máriakönnyei kegyhelyre, hogy leróják tiszteletüket Szűz Mária előtt. Idén szeptember 8-9-én tartották a vodicai (máriakönnyei) búcsút, mely hagyományosan Kisboldogasszony napjához, Szűz Mária születésnapjához kapcsolódik. A vasárnap délelőtti ünnepi nagymisét dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be főtisztelendő paptársaival.

Rab Rita

– Szeptember felkelti az elmúlás gondolatát az itteni éghajlati övben élők számára azáltal, hogy látják a levelek hullását, a természet őszbe fordulását. Egyfajta melankólia vesz rajtunk erőt. Ezzel szemben Szűz Mária alakja, akinek születését e napon ünnepeljük, mintha ellentmondana ennek az életérzésnek – e szavakkal kezdte szentbeszédét dr. Bábel Balázs. A Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke arról is beszélt, hogy Mária évszázadok óta a remény megtestesítője. Őt a középkor óta a tenger csillagának is nevezik, a tengerjárók gyakorta fohászkodtak hozzá utazásaik során. 

vodicai búcsú, kegyhely, zarándoklat
Ezrek vettek részt a vodicai búcsún
Fotó: Rab Rita

– Mi valamennyien a remény zarándokai vagyunk. Példaként áll előttünk Jézus édesanyja, Mária, aki a kereszt alatt is reménykedett és hitt abban, hogy beteljesedik az írás, valóra válnak az evangéliumok szavai: Jézusé lesz az Isten országa – hangsúlyozta a főpap. Hozzátette: ma nagyon félelmetes korban élünk, ahol a harmadik világháború veszélye fenyeget, itt van a természet kiszámíthatatlansága, amely hol árvizekkel, hol pusztító aszállyal sújtja az emberiséget. A Nyugaton zajló társadalmi változások és a digitalizáció áldásos és káros hatásai is félelemmel tölti el az emberiséget. E mellett az egyház sebei is fellelhetők. Sok szívben kihűl a szeretet, ezért kellenek a kis-, és nagy remények. Remény a holnapban – a rossz dolgok egyszer csak elmúlnak és minden jóra fordul –, és a nagy remény, hogy van célja az életünknek – mondotta a főcelebráns, aki végezetül arra kérte a jelenlévőket, hogy mindazt, amit tesznek a mindennapjaikban szelíden és jó lelkiismerettel tegyék, Istenben bízva. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában