Programok

2024.09.01. 19:40

Negyedszázados jubileumához érkezett a falunap Dunaszentbenedeken – galériával

Igazi közösségi, kulturális térré alakult az elmúlt pénteken és szombaton a dunaszentbenedeki Petőfi Sándor utca egy szakasza és a szépen gondozott sportpálya. A rendezvény helyszínén kitűnő szervezés mellett, a negyedszázados jubileumhoz méltóan tartották meg a falunapot.

Zsiga Ferenc

A kánikulában zajló programok a zöldterületre és az utcaszakaszon felállított, árnyat adó sátrakra koncentrálódtak, így a rekkenő hőség ellenére – napszaktól függetlenül – folyamatosan és százával érkeztek a vendégek. A község legnagyobb rendezvénye az Irigy Hónaljmirigy produkciójánál és azt követő nagyszabású tűzijátéknál érte el az 1500 fő körüli, csúcslátogatói számot. 

falunap, Dunaszentbenedek, jubileum
Fotó: Zsiga Ferenc

– A hagyományos, jól bevált programelemeket már csak a negyedszázados évforduló miatt is szerettük volna még vendégcsalogatóbb, még látványosabb elemekkel bővíteni. Így a kitüntetések átadását, a tizedik éve töretlenül megrendezett sütő- és főzőversenyt, a pálinka és párlatmustrát, a süteményversenyt igényesebb könnyűzenei blokkal, az Irigy Hónaljmirigy csapatának színpadi produkciójával és minden korábbinál látványosabb tűzijátékkal igyekeztünk kiegészíteni, a jubileumi falunapot ezzel is még emlékezetesebbé tenni – mondta el Vargyas László polgármester.  

Pénteki események

Az első napon a Nemzetközi Magyar Fotószalon 2020. évi képeiből nyílt kiállítás a faluházban, amelyet Felnagy-Varga Nóra és Kovács Zoltán zenés műsora követett. Este a futballpályán elkezdődött a családi piknik, amit az alkalmi szabadtéri mozi késő estébe nyúló előadása zárt. 

Szombati program

Szombaton előbb az amatőr focikupa lelkes résztvevői rúgták a bőrt, majd a nagy melegben különösen a gyerekeknek jött jól a hartai önkéntes tűzoltók jóvoltából megrendezett habparti. Kalocsai kutyások bemutatója és amerikai veterán autócsodák is színesítették a falunapot.

A kora deélutáni órákban Vargyas László ünnepélyes keretek között nyitotta meg XXV. Géderlaki Falunapot. A polgármester beszédében felidézte az elmúlt negyedszázad falunapjainak történetét, egyben örömét fejezte ki, hogy az elődök nagy célja, hogy a község lakóit egy ilyen nagyszabású rendezvénnyel is egyben tartsák, növeljék és elmélyítsék a lokálpatriotizmust, teljesült. 

Díjátadás

A beszédet követően a közönség Asztalos István gasztronómiai szakembertől, az Oldalas magazin főszerkesztőjétől, a főzőverseny zsűrijének elnökétől tudta meg, hogy a versenyszerű megmérettetésben kik főztek, sütöttek a legjobban. A sütőverseny első helyezettje Tamás Irén, második Városi Jánosné, a harmadik Ispánovics Ilona lett. A főzőverseny egyéb kategóriájának első-, egyben a legszebben feldíszített sátor első helyezettjének járó elismerést Imre Antal vette át. A képzeletbeli dobogó másodok fokára Felnagy László,míg a harmadikra a Dunai Barátikör képviselője léphetett fel.

A Kakasfőző verseny első helyezettje Balázs László, a második Varga Zoltán,  a harmadik Jankovics László lett.

A főzőverseny díjainak átadását követően szintet lépett az esemény, ezúttal Dunaszentbenedek Önkormányzata kitüntető díjait a méltatások felolvasása mellett adták át. Dunaszentbenedek Közösségi Munkájáért Díjat adományoztak Sebestyén Lajosnénak, Dunaszentbenedek Község Hagyományainak ápolásáért Díjat kapott Tamás Irén, Dunaszentbenedek Község Sportjáért kitüntetést kapott Nafz Zoltán Attila. Ezt követően rendezett környezetért márványtáblát és oklevél elismerést vett át Balogh Károly és  Vidók József Tibor.

A folytatásban a polgármester tíz porta tulajdonosát részesítette a Virágos Benedekért végzett munkájáért virág-, illetve bor jutalomban. Bedi Gyula a fotókiállítás megszervezéséért oklevél elismerésben részesült. 

A falunap a helyi, a géderlaki és az uszódi néptáncegyüttesek folklórműsorával folytatódott. Az egy óra időtartamban zajló program után a színpadot a hivatásos művészek könnyűzenei blokkol vették birtokba. Az Irigy Hónaljmirigy nagysikerű produkcióját a 22 órakor induló tűzijáték és az utcabál zárta. 

A XXV. Dunaszentbenedeki Falunap vasárnap ökumenikus istentisztelettel – az Érsekcsanádi Összhang Kórus közreműködésével - a református templomban ért véget. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában