Táncjáték

5 órája

A Félegyházi Táncszínház jubileumi előadásra készül

Több jeles évforduló apropóján nagyszabású jubileumi előadásra készül a Félegyházi Táncszínház. A társulat idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ugyanakkor Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250 éves évfordulója és a Móra Emlékév tiszteletére Móra Ferenc életét viszik színpadra. A Papírra vetett életem – Móra történetek című táncjátékot a hétvégén három alkalommal is bemutatják a művelődési központban.

Vajda Piroska

A Félegyházi Táncszínház huszadik születésnapja alkalmából újabb táncjátékkal ajándékozza meg a közönséget. – A Papírra vetett életem – Móra történetek című táncjáték bemutatását másfél éves előkészület előzte meg – tudtuk meg Kürti-Papp Nórától, a darab koreográfusától, aki Kátai Tiborral a táncszínház művészeti vezetőjével közösen írta és rendezte az előadást. 

Félegyházi Táncszínház, előadás, program
A Petőfi200 Emlékév alkalmából a János vitéz verses mesét vitte színpadra a Félegyházi Táncszínház
Forrás: Félegyházi Táncszínház

Az első közszereplésétől a házasságkötésig

– Kátai Tiborral nagyon sokat tanulmányoztuk Móra Ferenc életét, szinte minden novelláját, versét, meséjét elolvastuk. Több mint fél évig bújtuk a könyvtárat, utána kezdtünk hozzá a forgatókönyv megírásához. Amikor elkészült a forgatókönyv, akkor kerestük fel a Juhász zenekart, akikkel együtt írtuk meg a darab zenéjét. A forgatókönyv megírásakor arra figyeltünk, hogy ne csak novellákat rakjunk egymás mögé, hanem annak legyen íve, kohéziója is. Úgy építettük fel az előadást, hogy Móra életművét az első közszereplésétől a házasságkötéséig mutassuk be. A próza, a tánc és a zene szövődik egybe a darabban – sorolta a részleteket Kürti-Papp Nóra. Hozzátette, Móra Ferencet többen alakítják a táncjátékban. Kátai Tibor lesz az idős Móra, aki visszatekint az életére. Utána a gyermek Mórát Kovács Bendegúz, a diák Mórát Rádi Olivér, a felnőtt, házasuló Mórát pedig Kasza Regő játssza a darabban. 

A rendezőtől azt is megtudtuk, hogy az októberi előadás próbái már a nyári táborban elkezdődtek. Sok-sok munka árán állt össze a kétszer 45 perces előadás, amit október 25-én, nyilvános főpróba keretében és október 26-án, 27-én regisztrációs jeggyel, ingyenesen nézhetnek meg az érdeklődők a Móra Ferenc Művelődési Központban. 

Prima díj kategória győztese lett a Félegyházi Táncszínház

Kovács-Csonka Szilvia, a Kiskunfélegyházi Táncszínház Egyesület vezetője örömmel számolt be arról is, hogy a Félegyházi Táncszínház a Bács-Kiskun vármegyei Prima díj kategória győztese lett népművészet és közművelődés kategóriában, sőt még a közönség díjat is elnyerheti. 

– Hatalmas megtiszteltetés a társulat számára, hogy ilyen elismeréssel ünnepelhetjük megalakulásunk húsz éves évfordulóját. A közönség minden nap egy szavazattal segítheti a győzelmet és november 17-ig lehet szavazi a társulatra. Ez azért is fontos számunkra, mert a közönségdíj pénzjutalommal is jár, ami nagy segítség lenne a társulatnak – hangsúlyozta az egyesület elnöke. 

Az elmúlt húsz évben nagyon sok mindent megvalósítottunk. Szinte minden évben megajándékoztuk a várost egy előadással, melynek során 40-50 táncos is szerepelt a színpadon. A táncszínház nagy debütálása 2003-ban az István a király című rockopera bemutatása volt a félegyházi Kálvárián, majd 2004-ben a Béke téren. De amivel véglegesen berobbantunk a köztudatba az 2006-ban a Nimród vére című táncjáték, ami egyben az első saját darabunk volt – sorolta Kovács-Csonka Szilvia. Hozzátette, az elmúlt két évtizedben több táncegyüttessel, zenekarral is együtt dolgoztak, mint például a tiszakécskei táncegyüttessel, a Szegedi Möndörgő táncegyüttessel és a Felvidéki Rockszínházzal. A Félegyházi Táncszínház jellegzetessége, hogy a darabjai nem csak autentikus népzenére, hanem rockzenére is épülnek. Nagyon sokszor emeltek be a darabjaikba Kormorán és Transylmania zenéket. Néhány éve pedig a szabadkai Juhász zenekarral dolgoznak együtt. 

Generációk táncolnak együtt a színpadon

A Félegyházi Táncszínház vállvetve dolgozik együtt a Padkaporos Táncegyüttessel, hiszen táncszínház magját is ők adják. Ehhez jönnek külsősök, egyetemisták, önkéntesek. Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy a táncszínház darabjaiban több generáció szerepel együtt a színpadon. A 7 évestől a 70 évesig gyerekek, szülők táncolnak együtt. A generációk egymáshoz való közelítése mindenki számára nagy jelentőséggel bír. A kicsik megtanulnak a nagyokkal, az idősebbekkel együtt dolgozni, a szeniorokat pedig motiválják a fiatalok. A táncos gyerekeknek minden nyáron tábort szervezünk, amelyen ingyenesen vehetnek részt. Ezekben a táborokban készülnek fel az újabb előadásra – részletezte az egyesületi elnök, aki végeztül elmondta, a táncszínház célja, hogy minél több fiatallal megismertessék a zene, a tánc, a színpad, a művészetek szépségeit. Rámutassanak olyan értékekre, mint a hagyományőrzés, a magyar néptánc és a magyar népzene. 

– Aki ellátogat programjainkra, előadásainkra mindig kap valami olyan pluszt, amivel hazatérve szebbnek és jobbnak érezheti a világot – összegezte Kovács-Csonka Szilvia. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában