Fellépés

2024.09.05. 11:15

Görögországban is táncoltak a Ballószögi Kincsecskék

Megkezdték az idei tanévet a Ballószögi Kincsecskék. A néptáncos fiatalok eseménydús nyári szüneten vannak túl, vezetőjük, Trencsényi-Csiha Tímea pedig a napokban vette át a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés „Bács-Kiskun Vármegye Ifjúságának Neveléséért” kitüntetését.

Sebestyén Hajnalka

A próbák ezen a héten már zajlanak a Ballószögi Kincsecskéknél, közben pedig nagy lelkesedéssel készülnek az őszi fellépésekre.

A Ballószögi Kincsecskék Görögországban, a népművészeti fesztiválon
A Ballószögi Kincsecskék Görögországban, a népművészeti fesztiválon
Fotó: Beküldött fotó

Eseménydús nyári szünet

– Nagyon jól telt a nyár. Rengeteg erőt merítettünk a görögországi utunkból, sokat tanultunk a nyári táborokban, felléptünk az augusztus 20-ai ünnepségen, és hatalmas megtiszteltetésben lehetett részünk, vármegyei kitüntetést vehettem át szakmai munkánkért – összegezte az elmúlt heteket Trencsényi-Csiha Tímea, a Ballószögi Kincsecskéket működtető Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítvány vezetője.

Görögországban is táncoltak

A Kincsecskék haladó, azaz nagy csoportja júliusban Görögországban járt, egy népművészeti fesztiválra kaptak meghívást. 

– Duplán jól éreztük magunkat. Nei Poriban gyönyörű táj fogadott minket, rengeteg kedves emberrel találkoztunk. Magyarok sokasága jött oda hozzánk a turisták közül, és mindig kérdezték, mikor láthatnak minket táncolni. A népművészeti fesztiválon való szereplés is szívünkhöz közel állt, nagyszerű érzés volt a gyönyörű tengerparton annyi ember előtt táncolni. Busszal mentünk 27 középiskolás fiatal táncossal. Bár az út hosszú, de a sok kellék és fellépő ruha végett nem mehettünk repülővel – mondta a tánccsoport vezetője.

A táborprogram egyben közösségépítő is

A nyáron Trencsényi család hangulatos kertjében a táncoknak helyet adó külső pavilonban folytak több korosztályban a táborok. 

– Külön foglalkoztam a kicsikkel, az általános- és középiskolásokkal. Sokat táncoltunk, de a szórakoztató és játékos programokra is hagytunk időt. A táborok számunkra nemcsak a tanulásról szólnak, hanem a közösségépítésről is. Bár a Kincsecskéknél nincs nagy átjárás, inkább csak feljebb lépés a következő szintre, csoportba. Mindig vannak új gyerekek, akik ajánlás útján érkeznek hozzánk. Sőt az érettségi után is visszajárnak, ha vidéken tanulnak a szerdaiba nem, de a pénteki próbákra eljárnak – tette hozzá.

Kezdődnek a próbák

Színes volt Ballószögön az augusztus 20-ai ünnepi fellépésük, amikor több erdélyi és lengyel néptánccsoporttal, valamint a helyi népdalkörrel közösen valósult meg a látványos gálaműsor. 

Szeptember első hetében már kezdődnek a próbák. A tanév új koreográfiáit a nyári táborokban el kezdték tanulni, most ezen munkát folytatják. Az első nagy fellépésük szeptember 14-én Ballószögön lesz, a Szüreti Napok műsorát színesítik. Ezt követően több helyi és környékbeli fellépésük is lesz az ősz folyamán. 

Bács-Kiskun Vármegye Ifjúságának Neveléséért kitüntetését vehették át a Kincsecskék
Bács-Kiskun Vármegye Ifjúságának Neveléséért kitüntetését vehették át a Kincsecskék
Fotó: Beküldött fotó

Újabb kitüntetést kaptak

A Ballószögi Kincsecskék tavaly év végén már kaptak egy rangos kitüntetést. A Príma-díj gálaestjén vehettek át a Príma - Közönségdíjat a magyar népművészet és közművelődés kategóriában elismerve értékteremtő munkájukat. Most pedig a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés „Bács-Kiskun Vármegye Ifjúságának Neveléséért” kitüntetését adományozták a néptánccsoport sok éves munkája elismeréseként. 

– Úgy érzem, Isten a tenyerén hordoz minket. Rekordszámú szeretetet kaptunk az utóbbi időben, és ez fantasztikus érzés. Ahogy ott álltam a kitüntettek között, nemcsak örömet éreztem, hanem határtalan büszkeséget is. Olyan nagy életutat bejárt szakemberek között voltam, akik nagyon komoly munkát tettek le az asztalra az elmúlt évtizedekben. Én is vallom, ha csinálunk valamit, azt csináljuk teljes bedobással. 2010-ben amikor életre hívtam a Ballószögi Kincsecskéket, még magam sem mertem ekkorát álmodni. Úgy gondolom, az, hogy ki miben találja meg önmagát, és hogy teljesedik ki, vagy ki tud-e egyáltalán teljesedni, az egyfajta önismereti út. Csak így lehet a kiválóságok közé kerülni. Én is a nap 24 órájában lendülettel, szeretettel, szenvedéllyel végzem a munkámat, tanítom a fiatalokat táncolni, megszerettetni velük a népi értékeket – vallotta a díj kapcsán Trencsényi-Csiha Tímea.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában