Baon podcast

2024.07.26. 19:33

Folytatják a Széchenyi téri buszállomás felújítását – podcast

Megkezdik Kecskeméten, a Széchenyi téri buszállomás felújításának 3. ütemét, mely egyben az utolsó fázis. Várhatóan augusztus 20. után, az iskolakezdésre már a teljesen megújult buszállomás fogadja az utasokat. A részletekről Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. (KEKO) ügyvezetője számolt be a Rádió 1 Gong Téma című műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Kecskemét belvárosában zajlik a Széchenyi téri autóbuszállomás karbantartása, mely ütemterv szerint halad. Hári Ernő ügyvezető elmondta: július 27-én, szombaton kezdik el a harmadik ütem kivitelezését, mely az Északi térfal felőli, park melletti megállóhelyeket érinti, azokat vonják ki a forgalom alól a felújítás idejére. 

Hári Ernő, Kecskemét, KEKO
Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. (KEKO) ügyvezetője
Fotó: Rádió 1 Gong

A forgalom egy része visszaköltözik a központi-szigetre, illetve a forgalom egy része ott marad az Aranyomok szálloda oldalában kialakított és meglévő ideiglenes megállóhelyeknél. Ez a harmadik és egyben utolsó ütem, a kivitelező a terv szerint augusztus 20-ára fejezi be a munkálatokat. Így iskolakezdésre egy megújított tér fogadja a szeptemberi csúcsforgalmat. 

Több rétű megújulás

Hári Ernő kitért a felújítás elemeire is. A Széchenyi téri autóbuszállomás 1986-ban nyitotta meg kapuit, azóta a város minden évben biztosított forrást a szükség szerinti karbantartásokra, javításokra. Elérkezett az idő 38 év után, hogy ez már nem volt elegendő. Az önkormányzat így plusz forrást biztosított a nagyobb volumenű felújításra. Ebből jutott a járdafelületekre és az esővíz elvezetésre. 

A járda tekintetében egyforma és esztétikus felületet képeztek a főtérivel. Az esővíz-elvezetéssel már voltak problémák a központi szigetnél. A tetőszerkezetnél idén márciusban 7-800 kiló humusz iszapot termeltek le. Akkor már látszott, hogy az esőcsatornáknál szükséges a javítás, melyet elvégeztek. Még így előfordulhatnak majd kisebb tócsák a jövőben, de jelentős javulást értek el a munkálatok eredményeképp.

Könnyebb le- és felszállás

A járdaszigetek szegélyeit is átalakították. Mivel a KEKO minden autóbusza már alacsonypadlós, ezért szükségessé vált a korszerűsítés. A korábbi járdamagasság a régi buszok méretéhez illeszkedett, így az alacsonypadlósokkal nem lehetett oda állni közvetlen, mely sok utasnak okozott kellemetlenséget. Ezt most orvosolták, így a jövőben könnyebbé válik a le- és felszállás a peronon. 

Menetrendváltozás

Július 22-én változott a menetrend számos járatnál, melynek részleteiről hírportálunk is beszámolt. Hári Ernő a beszélgetés során kiemelte a legfontosabb tudnivalókat. 

Elsősorban a D jelű járatokat érinti a menetrendváltozás. Erre azért volt szükség, mert a déli iparterületnek a munkarendje gyökeresen átalakult, a klasszikus három műszak helyett két műszakban zajlik a a termelés. S mivel hálózatban működnek a helyi járatok, így további buszvonalakat is érintett a változás. 

A másik nagy változás, hogy az 1-es vonalat körjárattá alakították át, így Homokbányán már nem várakozik, hanem a le- és felszállás után halad tovább. Ezt az utazási szokások, utas igények indokolták. Változás az is, hogy a 11-es járatok is bemennek Homokbányára. 

A harmadik nagy változás, hogy utasok kérésére több olyan járatot is indítottak a 22-es vonalán, mely segíti, hogy a Széchenyivárosból könnyedén kijussanak a vonatállomásra, az adott járatokhoz. Ezek indulási időpontjait a vonatmenetrenddel, és a jellemző késésekkel együtt kalkulálták ki.

Hőség a buszállomáson

Hári Ernő összegezte tapasztalataikat a hőség kapcsán. Elmondta: a társaság felkészült a nagy nyári melegre. Az utasoknak folyamatosan osztottak vizet a Széchenyi téri állomáson, és próbáltak ideiglenes árnyékolást is biztosítani nekik. Mintegy hat raklap vizet osztottak ki, önkéntes munkát végző diákok segítségével. 

A buszok jól működtek, nem volt probléma. A járatok klímáját pedig úgy állították be, hogy a külső hőmérséklethez képest 5-6 fokkal legyen hűvösebb, hogy ne terhelje meg az idős, beteg szervezeteket sem. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában