Ügyes kezek alkotótábor

2024.07.20. 19:37

Kibontakozhat a gyermekek kreativitása a bajai kézműves táborban – galériával

Az elmúlt héten 14 gyermek érkezett a Vass Zsuzsa által szervezett Ügyes kezek alkotótáborba. A Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesület elnöke idén is öt tábort szervez a gyerekek részére a Sugovica-parton, a Napsugár Étterem udvarán.

Márton Anna

Minden tábort más-más téma szerint tervez meg Vass Zsuzsa, a jelentkezők igényeihez igazodva. 

kézműves tábor, Ügyes kezek alkotótábor, Baja,
Kibontakozhat a gyermekek kreativitása a bajai kézműves táborban
Fotó: Márton Anna

– Minden hétre megvan a tervezet, de ez változhat, ha olyan csapat jön össze, akik inkább festenének, mint agyagoznának, arra is van lehetőség. Ha formázni, kis szobrokat szeretnének inkább készíteni, akkor úgy alakul a napi program, hogy ezen legyen a hangsúly. A környezetvédelem és az újrahasznosítás minden táborban fő téma. A múlt héten minierdőket készítettünk. Ezen a héten a gyermekek fából készítettek szíveket és madarakat. Ezek előre kivágott formák voltak, amit ők csiszoltak készre. Ezután festették le egy alapszínnel és díszítették, dekorálták. Majd fűztünk rá gyöngyöket – mondta hírportálunknak Vass Zsuzsa.

A gyerekek a szíveket ablak- vagy ajtódíszként bárhova felakaszthatják, akár kertbe, fára is. Ezen a héten már készítettek egyszer madarakat, Füzesiné Éva nyugdíjas rajztanár segítségével.

A környezetvédelemhez igazodva ötleteket adtak a gyermekeknek, hogyan óvják a környezetet és mit tegyenek, hogy élhetőbb legyen a Földünk. A tábor programja hagyományosan reggel 8 és délután 16 óra között zajlik. A táborba való megérkezést követően egy kis játék, majd reggeli várja a gyerekeket. Utána kezdődik az alkotás.

– Délig tart az alkotói tevékenység. A gyerekek folyamatosan azt kérik, hogy alkossunk valamit. Ma délelőtt fél 12-kor befejeztük a madár készítését, és már ebéd után újra kreálni akartak. Ilyen a csapat. Vannak olyanok, akik már hatodik éve jöttek a táboromba – fogalmazott boldogan a táborvezető.

Ebéd után szabadprogram várja a táborozókat. Sorverseny, vizes játék vagy épp Sugovica-parti strandolás a napi programban.

–  Nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk a gyerekeknek, ha a Sugóban strandolunk, pacsálunk. Ebben a hőségben, jól esik nekik, nem hagyhatjuk ki a strandolást. A fürdés után feljövünk, alkotunk, fél négykor uzsonnázunk, majd érkeznek a szülők. Mindig titokban tartjuk, hogy miket készítettünk a hét során, pénteken meglepetésként látják meg a szülők a heti remekműveket egy minitárlat keretében. Ilyenkor az udvaron egy kivetítőn, a héten készült fotókat is megnézhetik. Egy kis zenés műsort mutatunk be a szülőknek, ezzel zárjuk a hetet. Természetesen oklevelet is kapnak a gyermekek a tábor végén. Nekem ez óriási boldogság, öröm, és bár sokan kérdezték, hogy a 40 fokban, hogy bírom, csak azt tudom mondani: jó kedvűen, boldogan vagyok velük. Annyi ölelést kapok tőlük, hogy ez mindent kárpótol –zárta gondolatait Vass Zsuzsa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában