Hagyomány

2024.07.31. 10:44

Járműszentelés Szent Kristóf-napján, Kalocsán – galériával

A hagyományokhoz hűen Szent Kristóf, az utazók védőszentje névünnepéhez legközelebb eső vasárnap, a szentmisék után a segítő szent áldását kérte dr. Mészáros István templomigazgató, a Szent István király templom előtti parkolóban felsorakozott járművekre.

Zsiga Ferenc

A négykerekűek között ott voltak a rendőrség, a polgárőrség autói is. A teljesen hétköznapi közlekedési eszközök, kerékpárok mellett néhány motorkerékpárt, versenymotort is megáldott az atya. 

Járműszentelés Szent Kristóf-napján
Fotó: Zsiga Ferenc

– Szent Kristóf ünnepét július 25-én tartja a katolikus hagyomány. Az utasok, vándorok, hajósok védőszentje azon tizennégy segítő szent egyike, akinek képét ma is sok autós és motoros hordja magával. Kalocsán, a  2011 óta meghonosított hagyományt követve, Szent Kristófnak a közbenjárást kértük a templom előtt felsorakozott járművekre. A több tucatnyi közlekedési eszköz tulajdonosai között volt, aki nagyobb nyári családi utazás előtt parkolt le járművével a templom előtt, és kérte a jármű megáldását. Természetesen nem csak gépjárművekre kell gondolni, hiszen voltak, akik kerékpárjukra kértek áldást– mondta el Dr. Mészáros István a szertartást követően.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában