Baja

2024.07.23. 06:50

Népszerű a Honvédelmi Sportközpont nyári tábora – galériával, videóval

A honvédelmi nyári napközis tábor második turnusába húsz fiatal érkezett a Bajai Honvédelmi Sportközpontba. A fiatalok július 22-26. között vehetnek részt a különféle nyári programokon.

Márton Anna

Lövészet, íjászat, küzdősport, katonai testnevelés, illetve elméleti honvédelmi nevelés is szerepel a tábor programjában. Ezen felül a Havaria Egyesület búvárbemutatóján is részt vesznek a táborozók, a sárkányhajózást is kipróbálhatják, de természetesen a strand sem maradhat el. Múzeumlátogatás, kisvonatozás is színesíti a heti tevékenységeket.

Honvédelmi Sportközpont, nyári tábor, Baja,
Népszerű a Honvédelmi Sportközpont nyári tábora
Fotó: Márton Anna

– A várost is megismertetjük azokkal, akik nem bajaiak. A 12-14 éves korú fiatalokat szólítottunk meg. Igazából amiatt voltunk kénytelenek behatárolni a kort, mert lett volna igény fiatalabbaknak is, de ők nem bírnák. Nagyon-nagyon különböző életkori sajátosságokról van szó. A táborosainknak szeretnénk megmutatni, hogy amennyiben valakinek a kadétképzés felé lenne kedve orientálódni, akkor ott mi vár rá – mondta hírportáluknak Karsay Jolán, a Honvédelmi Sportközpont létesítmény vezetője.

A nyár folyamán két napközis tábort szerveznek, az első turnus éppen a legnagyobb kánikulában érkezett. Bár a szervezők aggódtak a gyerekek miatt, nagyon jól bírta mindenki.

– Ami nehézség szokott lenni, hogy nem mindenkinek azonos az állóképessége. Van olyan fiatal, aki csak programot keresne, nem terhelést. Nos, itt lesz egy alaki kiképzés, szabályokhoz kötődünk, időpontokat tartunk be. Az Obstacle Course Racing, azaz az OCR akadálypályán, melynek teljesítése során természetes és épített akadályokat is le kell küzdeni, saját testsúlyos feladatok vannak. Van akinek az is nehéz az elején, hogy fenntartsa magát, de hétvégére már gyönyörűen teljesíti a feladatokat. Napokon belül nagyon nagy változás és fejlődés tapasztalható, ha valakinek megvan hozzá a kitartása – fogalmazott a vezető. Hozzátette: az utolsó napra már hatalmas versenyszellem jellemzi a fiatalokat. Az utolsó napon háziverseny vár a résztvevőkre. A szervezők célja, hogy mindenkinek sikerélménye legyen.

– Az előző turnusnál volt lézerlövészet, légfegyveres lövészet, íjászat és a küzdőtéren, egy akadálypályának az időre történő teljesítése. Az itt elért helyezések összesítéséből alakult ki a végső sorrend. Volt aki nem számított rá, hogy dobogón lesz és megnyerte a versenyt – részletezte a létesítmény vezetője.

A tábor vezetője Varga Balázs honvédelmi nevelésvezető, ő koordinálja a tevékenységeket, mellette Köller Milán honvédelmi nevelésvezető-helyettes, aki cselgáncs edzést is tart a gyerekeknek. Ők ketten folyamatosan a gyerekekkel vannak, amikor elhagyják a létesítményt akkor is.

A lőtéren Karsay Jolánnal és Hetényi Csaba lőtérvezetővel találkoznak a fiatalok. Kasza Sándor vezeti az íjászfoglalkozást. A küzdőtéren kick-box foglalkozást tart Karaszi Erik, wado-ryu karatét Késmárki Csaba. 

A tábor programja reggel nyolckor indul, ezt követően a küzdőtéren katonai testnevelés foglalkozás várja a fiatalokat, majd a küzdősporttal párhuzamosam zajlik a lőtéri foglalkozás. Aki elmúlt 14 éves akár a tűzfegyvert is megfoghatja a tábor végén. 

Varga Réka, a sportközpont tagja, és ősz óta lövészedzéseken vesz részt. Az érsekcsanádi 14 éves is fiatal lány is részt vett a táborban, ő már kicsi kora óta érdeklődik a honvédség iránt. Úgy gondolta, hogy ez a tábor jó gyakorlat lehet. Tervei között szerepel a kadétképzésre való jelentkezés. 

Mint azt Karsay Jolán kiemelte: a kadétképzés résztvevői mindennap részt vesznek a kadétoktatásban, folyamatosan elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek. Indulnak a különböző sportversenyeken és első évtől már ösztöndíjban részesülnek. 

A jelenlegi táborba bajaiak, vaskútiak, érsekcsanádiak és bátmonostoriak jelentkeztek, míg az előzőben szekszárdi, illetve pécsi fiatal is részt vett.

– Örülünk amikor visszatérnek hozzánk, a jelenlegi táborban is vannak többen, akik már nem első alkalommal vannak itt. Aki az életkora miatt kinőtt bennünket, örömmel fogadjuk segítőnek – zárta gondolatait Karsay Jolán.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában