Adomány

2024.09.06. 19:41

Terményáldás Kecskeméten: a gazdatársadalom a nehézség idején is képes az összefogásra – galériával, videóval

Kisasszony napja alkalmából terményáldást és adományosztó ünnepséget tartottak Kecskeméten. A Magyarok Kenyere Program keretében felajánlott gabonából a rászorulóknak készült lisztet is jelképesen átadták a szervezők.

Horváth Péter

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportja, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, a Keresztény 
Értelmiségiek Szövetsége és a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program közös szervezésében rendezték meg a Kisasszonynapi Terményáldó és adományosztó ünnepséget péntek délután, a Városi Civil Korzó helyszínén, a kecskeméti Szent István téren. 

terményáldás, Magyarok Kenyere, adomány, NAK
Kisasszony napja alkalmából terményáldás és adományosztó ünnepséget tartottak Kecskeméten
Fotó: Horváth Péter

Kisasszony napja szeptember 8., Szűz Mária születésnapja. A hagyomány szerint e napon kezdték el az őszi gabona vetését. Ez alkalomból a szervezők minden évben terményáldást tartanak a Városi Civil Korzó keretében. Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöki tanácsadója bevezető gondolatai után Horváth Vivien, a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” projektvezetője köszöntőjében emlékeztetett, hogy 14 éve indult el a Magyarok Kenyere Program, melynek helye a régi Magyarországot jelenti, s nem is helyhez, hanem emberekhez kötött. A kenyér az összetartozás büszke üzenetét hordozza: egy kenyéren vagyunk. Ma már 19 vármegye és 17 határon túli szervezet dolgozik azon, hogy a betakarítást követően az összegyűjtött búzát csomagolják, malomba vigyék, és  a gazdák ajándéka eljusson a rászorulókhoz. A program része immár mintegy száz hagyományőrző rendezvény is. Horváth Vivien a gazdák jó szándékát méltatta, akik a búza felajánlásokat tették.

Gulyás János, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének élelmiszeriparáért felelős alelnöke kiemelte, hogy a program a nemzeti identitás és hagyomány megőrzéséért, és a nemzeti összetartozásért küzd. Elmondta, hogy az összefogás példaértékű és követendő, évről évre több gazdát ösztönözve a segítésre, és köszönetet mondott a felajánlóknak, gyűjtőpontoknak és malmoknak. Rámutatott: a gazdatársadalom a nehézség idején is összefogásra képes.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy a Magyarok Kenyere Program lényege a közösség, az anyaföld, a búza, valamint a testi és lelki étek, és a vármegye nevében is köszönetet mondott.

A köszöntők után dr. Finta József plébános, érseki helynök, dr. Varga Nándor református elnöklelkész, Hajduch-Szmola Patrik, az Evangélikus Egyházközség vezető lelkésze és Feczák László görögkatolikus parókus megáldotta a Kisasszony napi oltár terményeit. Az áldás után Horváth Vivien és Gulyás János egy rászoruló fiatalembernek jelképesen átadott 20 kiló, felajánlásból készült lisztet.

Az eseményen közreműködött Kállai Erzsébet énekművész, a Regnum Marianum énekverseny győztese és Beremendy-Schultz Henrik tárogatóművész. Az áldást hálaadó szentmise követte, melyet dr. Jeney Gábor atya celebrált a Nagytemplomban.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában