Portékák

2024.09.06. 18:29

Helyi termelőktől a helyiek asztalára: új helyen a kecskeméti bevásárlóközösség – galériával, videóval

Új helyre költözött a Kecskeméti Szatyor Bevásárlóközösség. Az első napon, szeptember 6-án rengeteg vásárló jelent meg, hogy a helyi termelők portékái közül válogassanak, a megrendelt termékeket hazavigyék. A Kecskeméti Szatyor Közösség célja, hogy a helyi termelőket összekössék a helyi vásárlókkal.

Vizi Zalán

A bevásárlóközösség korábban a Műkertvárosban üzemelt. Már 2011-ben létrejött ez a közösség, ám 2018-ban átmenetileg megszűnt. Rátkai Edit azonban nem adta fel, és a Covid után ismét létrehozta a közösséget, amely a termelők létszáma és a vásárlók érdeklődése alapján egyértelműen sikeres.

Kecskeméti Szatyor Bevásárlóközösség, helyi termelők, áru
Új helyszínre, a Kápolna utca 22. szám alá költözött a Kecskeméti Szatyor Bevásárlóközösség
Fotó: Vizi Zalán

A bevásárlóközösség szeptember 6-án nyitotta meg új helyszínének kapuit, immáron a belvárosban, a Kápolna utca 22. szám alatt (régi Kiss Fotó) várják az érdeklődőket.

– A Szatyor Közösségnek több célja is van, az egyik legfontosabb, hogy elérjük, hogy az emberek ne a multikban vásárolják meg a többszáz kilométert utazó zöldségeket és gyümölcsöket, hanem a helyi termelők termékeit fogyasszák – nyilatkozta hírportálunknak Rátkai Edit, a Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület alelnöke. – A szemléletformálást is előtérbe helyezzük, szeretnénk, ha az emberek környezettudatosabban élnének – fűzte hozzá az alelnök.

A helyi termelőktől a Kecskeméti Szatyor Közösség oldalán online megrendelt termékeket péntekenként 16 és 18 óra között lehet átvenni immáron a Kápolna utcán.

Rátkai Edit hozzátette, a helyi termelőkkel minden esetben szerződést kötnek, és szakértők döntik el, hogy az adott termelő megfelelő körülmények között, mindenféle vegyszerek felhasználása nélkül dolgozik-e.

A kecskeméti bevásárlóközösség mozgatórugói az önkéntesek, akik áldozatos munkájukkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a közösség valóban közösen értéket teremtsen. A Nyíregyházi Kosár Közösség tanfolyamát is több kecskeméti önkéntes elvégezte annak érdekében, hogy elsajátítsák azt a modellt, hogyan lehet bevásárlóközösséget működtetni. Emellett a Közélet Iskolája szervezésében is több képzést tartanak a Kecskeméti Szatyor Bevásárlóközösség tagjainak. – Vezetőképzésen, önkéntes toborzás és stratégiai tervezés képzésen vettünk részt önkéntesen – mondta Kálmán-Juhász Orsolya, aki vásárlóként került a közösségbe, majd önkéntesként, hatalmas belső motivációval dolgozik a Kecskeméti Szatyor sikeréért. – Muszáj, hogy az emberek megtanuljanak együtt működni. A még életben maradt, az időjárási anomáliákat is túlélő, kevesebb támogatáshoz jutó kisebb termelőknek adunk teret, őket kötjük össze azokkal a vásárlókkal, akik tudatosan a helyi termékeket szeretnék fogyasztani. Az erőnk a közösségben és a kölcsönös kapcsolatban rejlik – tette hozzá Kálmán-Juhász Orsolya.

Több helyi termelő örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Lázár György is, aki szerint az a legjobb megoldás, amikor a helyi termelő által megtermelt élelmiszer rövid időn belül a helyi fogyasztó asztalára kerül. – Így a legkisebb az ökológiai lábnyomunk. Szerencsére az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a piacon és a bevásárlóközösségekben is egyre több vásárló keresi kifejezetten a helyben termett zöldségeket, gyümölcsöket, egyéb élelmiszereket – mondta Lázár György, aki csemegeszőlőt és körtét kínált a közösségnek.

– Nagyon szimpatikus, hogy találkozhatunk a termelőkkel, illetve helyi és házi készítésű élelmiszert vásárolhatunk – mondta az egyik törzsvásárló, Kovács Tímea, aki pékárut, zöldséget és gyümölcsöket, valamint tejtermékeket is rendszeresen vásárol a helyi termelőktől.  

A Kecskeméti Szatyor Bevásárlóközösség első napja sikeresen alakult, rengeteg érdeklődő fordult meg új, belvárosi helyszínükön.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában