Filus János

2024.07.21. 11:20

Nyugdíjba vonult, de továbbra sem pihen a kaskantyúi kitüntetett oktató

Filus János, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum (KEVI) oktatója Oktatói Szolgálati Emlékérmet vehetett át a napokban Vácott. A díjat dr. Magyar Zita, az NSZFH elnöke és dr. Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter adta át. A nyugdíjba vonuló pedagógus nem pihen. Szőlősgazdaként, a Kunsági Borvidék alelnökeként, a Hegyközségek Nemzeti Bizottsága (HNT) tagjaként talál magának elfoglaltságot. Az ismert szakemberrel beszélgettünk.

Barta Zsolt

A pörgés nem áll le. Bár nyugdíjba vonult Filus János a KEVI szakoktatója, elfoglaltsága bőven akad. A kaskantyúi agrármérnöknek ad elegendő munkát a tíz hektáros szőlőbirtoka. A térségben jól ismert szakember a Kaskantyúi Hegyközség elnöke, a Kunsági Borvidék alelnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Ellenőrző Bizottságának az elnöke is. De honnét is indul a szakmai történet?

Filus János, borász, tanár, nyugdíj
Egy kiskőrösi Márton-napi rendezvényen – gyakorlaton – Filus János tanár úr a diákjaival
Fotó: Barta Zsolt

– Az alapképzettségem kertész üzemmérnök a kecskeméti Kertészeti Főiskola szőlőtermesztési szakának, nappali tagozatán végeztem. Felnőtt fejjel a munkahely, a család és a saját gazdaságunk építése mellett szereztem még két diplomát. Budapesten a Villányi úton, a Kertészeti Egyetem Termesztési Karának szőlőtermesztési szakán okleveles kertészmérnökként végeztem, majd az új munkahelyem miatt Gödöllőn a Szent István Egyetemen elvégeztem a mérnöktanári szakot. Így a végzettségem szerint okleveles kertészmérnök-tanár vagyok – mesélte Filus János. 

– 1992 januártól a Kertészeti Főiskola Szőlőtermesztési Tanszéke olyan gyakorlatvezetőt keresett, akinek üzemi tapasztalatai voltak. Elmentem a főiskolára és a következő héten már kezdtem is a munkát. A félévet végig tanítottam, sok tapasztalatot szereztem – mondta el a nyugalmazott pedagógus.

Közben Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskolában (jelenleg Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola) vezetőváltás történt, és egy volt középiskolai tanára felhívta, hogy gyakorlati oktatás-vezetőt keresnek, ez a beosztás számára nagyon megfelelő volt. 1992 augusztus 1-től megbízták a tanterület vezetésével. 

Nagyon sok fiatal szőlész és borász került ki a keze alól a három évtized során. 

Hogy gazdaként miért is választotta a tanítást? Erről is mesélt a Kunsági Borvidék alelnöke. – Sosem lettem volna tanár, ha a politika nem veri szét az addigi munkahelyemet. Kaskantyún, a helyi szakszövetkezetben dolgoztam, mint szőlőtermesztési ágazatvezető, majd később főmezőgazdász. Szerintem ez a világ legszebb dolga volt. Fiatalok voltunk, tele ambícióval, sok-sok tagi és szövetkezeti szőlő telepítését készítettük elő, majd végeztük el a telepítést. Közben a saját gazdaságunkat is építettük. A rendszerváltás után az akkori politikai elvekkel nem tudtam azonosulni, és elmentem rövid időre munkanélküli segélyre, és tanultam, képeztem magam. Akkor kaptam a megkereséseket először a felső, majd a középfokú oktatásból. Tanítottam kilencediktől tizenkettedikig, sőt tizenharmadik évfolyamon is elég változatosan. A tárgyak közül a meghatározó a szőlőtermesztés, a borászat volt. Ezen belül borászati technológia és a szakmai gyakorlat. Nagyon szerettem a vizsgaborokkal dolgozni, és bevezetni a tanulókat a kulturált borfogyasztásba. Nagy szerencsém volt, de természetesen felelősség is párosult hozzá, hogy az utóbbi 5-6 évben mar csak a végzősöket tanítottam. Itt nem volt „üresjárat”, mert a képesítő vizsgára való felkészítés volt a feladat – emlékezett vissza a maga mögött hagyott évtizedekre Filus János. 

Az évek során nagyon sok sikerélményben volt része. A nehezebb időszakokon ez lendítette át. Nagyon felemelő érzés volt, hogy a országos szaktekintélyekkel dolgozott, bírált együtt, vezető, nagy borászatok boraival együtt versenyeztek a diákok mintái is, és szinte kivétel nélkül mindig értékes díjakat nyertek. Az évtizedek során 20 alkalommal vett részt diákjaival az Országos Miklós napi Rozé Borversenyen. Három éve a fő szervezést megkapta a rendezőktől. Az iskola huszonöt alkalommal vett részt a Nemzetközi Kadarka Borversenyen. Ezen a versenyen összesen kettő aranyérmet, számos különdíjat nyertek a diákok és az iskola boraival. 

– Minden alkalommal meghívtak bennünket az Országos Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér Borversenyre Soltvadkertre, a Kiskőrösi és a Keceli Városi Borversenyre, valamint az Akasztói települési borversenyre. Tíz alkalommal vettek részt az Országos Evangélikus Borfesztiválon, ahol a diákok a borok felszolgálása mellett bizottsági tagként bíráltak is – sorolta a szakember. 

Kérdésünkre, hogy a Kaskantyúi Hegyközség elnöki a Kunsági Borvidék alelnöki, a HNT ellenőrző bizottságának az elnöki tisztsége mekkora tiszteletdíjjal jár, így válaszolt.

– Húsz éve vagyok a Kaskantyúi Hegyközég elnöke, tizenharmadik éve a Kunsági Borvidék alelnöke, harmadik éve a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Felügyelő Bizottságának elnöke, előtte pedig tíz évig az Ellenőrző Bizottság tagja, és egy évig megbízott elnöke. A felsorolt tisztségekért nem jár juttatás, társadalmi munkában végzem mindegyik tisztségét. 

– Pihenést tervez? 

– Természetesen nem pihenek, illetve pihenek is, de ezt egyelőre nem viszem túlzásba. Már több éve rendszeresen részt veszek országos szinten felnőtt szőlész-borász képzésben. Vagy oktatok, vagy vizsgáztatok, vagy képzési anyagot írok. Ezt továbbra is folytatom. Ha Kiskőrösön is sikerül beindítani a hasonló felnőttképzést, akkor ott is vállalok oktatást – mondta végül Filus János.



 


 


 


 


 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában