Pandémiaportré

2021.02.14. 14:02

Kiválóan szerepeltek a bajai diákok az indiai rajzversenyen

Pandémiaportré volt a témája az indiai versenynek, amelyen kimagasló eredményt értek el a bajai III. Béla Gimnázium diákjai. Kilenc ország 14 iskolájából 143 munka érkezett be a megmérettetésre, Sipos Loránd felkészítő tanár szerint a magyar gondolkodás mindig kitűnik, és ezt értékelik, észreveszik.

Márton Anna

Mikó Márta alkotása / Berger Nóra munkája / Kékesi Liza rajza

Forrás: Petőfi Népe

Immár ötödik alkalommal vettek részt a bajai gimnázium tanulói, akik minden évben kiemelkedően szerepeltek. Idén is elnyerték az arany és bronz minősítést Mikó Márta és Pápai Zsófia hetedik osztályos tanulók munkáival.

Sipos Loránd tanár-festőművész, grafikus
Fotó: Petőfi Népe

A nyolcadik és kilencedik osztályosok különdíját Munkás Enikő, Kékesi Liza és Angeli Réka kapta. A tizedikes és tizenkettedikes évfolyamosok pandémiaportré külön jutalmát Berger Nóra tizedikes tanulónak adományozták. Felkészítő tanáruk Sipos Loránd tanár-festőművész, grafikus lapunknak elmondta, hogy a verseny és a jó eredmény lelkesíti a diákokat, ami nagyon fontos a jelenlegi helyzetben.

– Egy ilyen verseny jó hatással van a gyerekekre, akik most magukban vannak az online oktatás miatt, de ez az eredmény lelkesíti őket. Egyebek mellett litván, lengyel, holland, bangladesi, török, horvát diákok vettek részt a mumbai iskola online rajzversenyén. Azt vettem észre az évek folyamán, hogy a magyar gondolkodás mindig kitűnik, és ezt értékelik, észreveszik, hogy talán egy kicsit érzékenyebbek vagyunk a művészetekre. Úgy gondolom, hogy minden szituációból a legjobbat kell kihozni – mondta Sipos Loránd.

Szabadon lehetett feldolgozni a témát, a tanár mindig arra biztatja a diákjait, hogy amit rajzolnak, az szóljon róluk, mert csak akkor lesz hiteles a munka. Szerinte nagyon jó a gyerekek fantáziája, mernek laza képeket készíteni.

– Én nagyon szeretem a mennyiségi kontrasztot, például az Angeli Réka munkájában is látszik, hogy minden fekete-fehér, de a maszk nagyon színes, ez azt üzeni, hogy én milyen szürkeségben vagyok, de a maszk által meg vagyok védve. Mindig kell egy kis áthallás, egy üzenet. A Berger Nóra alkotásában önmaga fekete-fehérben látható, de mögötte egy kalligrafikus írás van, mintha egy könyv lapján szerepelne. Borbás Petra olyat készített, ahol a barátnőivel együtt voltak maszkban, mert azt akarta megmutatni, hogy mi a fontos számára – sorolta a tanár. Az online oktatással kapcsolatban Sipos Loránd festőművész-tanár elárulta, hogy sokkal többet készül, előre felveszi videóra az anyagot. Elkészít egy rajzot egy beállítás alapján, vagy portrét és közben folyamatosan magyarázza, hogy mire kell figyelni.

– Igazi youtuber lettem, bár sosem vonzott az ilyen típusú munka.

A videót elküldöm a diákoknak és ők ez alapján el tudják készíteni a saját munkájukat, majd visszaküldik és én korrektúrázok. Sokkal többet kell készülnöm az órákra, de belejöttem. Azt szoktam kérni a gyerekektől, hogy gyűjtsék össze a rajzokat, hogy a lezárások után egy terítéket tudjunk bemutatni az alkotásokból – tette hozzá a tanár.

Sipos Loránd azt vallja, hogy mindig a nagyon erős példamutatás és a pozitív hozzáállás az, ami viszi a dolgokat előre. Az a véleménye, hogy a tanároknak is példát kell mutatni a gyerekeknek, ő is azért választja azokat a platformokat, ahol a diákok is fent vannak, hogy lássák, hogy kommunikáljanak, mert a gyerekek mindig online vannak.

Mikó Márta alkotása / Berger Nóra munkája / Kékesi Liza rajza
Fotó: Petőfi Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában