OKTATÁS

2020.04.04. 20:00

Harcolnak a felső tagozat megtartásáért Városföldön

Városföldön az általános iskolában várhatóan megszüntetik a felső tagozatot. A szülők tiltakoznak, a minisztériumi döntés május végére várható.

Sebestyén Hajnalka

Városföld, általános iskola

Fotó: BUS CSABA

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a felső tagozatosok száma a helyi általános iskolában. Jelenleg 6. évfolyam nincs, az 5., 7. és 8. osztályokban a létszám nagyon alacsony. Sokan elvitték gyermekeiket Kecskemétre kisgimnáziumba, vagy más általános iskolába. Az alsó tagozatban azonban az osztályok létszáma elegendő, majdnem elérik a 20 főt.

A felső tagozat megszüntetése miatt a szülők és a község lakói összefogtak, petíciót nyújtottak be a Kecskeméti Tankerülethez, melyhez az iskola tartozik. A szülői megmozdulást Kecskemétiné Bakti Kornélia fogja össze.

– A múlt héten kaptunk értesítést arról, hogy a felső tagozatot megszüntetik – mondta Kecskemétiné Bakti Kornélia. – Ez több okból is nagyon rossz hír, hiszen ha egy településen megszűnik a felső tagozat, az előbb-utóbb magával vonhatja a teljes iskolabezárást. Ezáltal jelentősen lecsökken és akár meg is szűnhet a közösségi élet a községben, nem beszélve a teherről, hogy máshova kell hordani a gyerekeket iskolába. Mindez a falu elöregedéséhez, a lakosságlétszám csökkenéséhez is vezethet – véli az édesanya, akinek egyébként jelenleg első osztályos a gyermeke.

– Ráadásul, most a járványhelyzet idején teljesen tehetetlenek vagyunk. Összefogtunk, ahogy tudtunk. A petícióhoz szükséges aláírásokat neten keresztül gyűjtöttem be, hiszen nem is érintkezhetünk. Így is 600 aláírás összejött, nemcsak a szülők, hanem a községben élők is támogatják a kezdeményezést, miszerint harcoljunk a felső tagozat megtartásáért – tette hozzá.

A szülők több fronton is harcolnak. – Lehetőségeinkhez mérten mindent elkövetünk, hogy ne szüntessék meg a felső tagozatot, vagy legalábbis még ne ebben a tanévben. A jövő tanévben lenne rá idő, hogy a faluban élő gyermekes családok biztosítsák szándékukat, miszerint maradnának a felső tagozatban. A petíciónkat benyújtottuk a fenntartó tankerülethez, bár tudjuk, hogy a döntést nem ők hozzák, hanem minisztériumi szinten születik meg. Megkerestük az ügyben dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselőt is, aki megígérte, utánanéz a lehetőségeknek. Beszéltünk gyermekjogi szakértővel is, hogy mire számíthatunk. Nem utolsósorban felvettük a kapcsolatot a Kalocsa-Kecskeméti Katolikus Főegyházmegyével, nyitottak vagyunk arra, hogy egyházi fenntartásúvá váljon az iskola. Nagyon erős bennünk az akarat, hogy megtarthassuk a felső tagozatot. Ennek érdekében mindent elkövetünk – tette hozzá.

Az utóbbi években egyre több fiatal család költözött a faluba, sok gyermek születik, bőven lenne utánpótlás. Amin most leginkább dolgoznunk kell, az a szülők szemléletének átformálása. Az iskolával együttműködve, erőnkhöz mérten igyekszünk megteremteni azokat a feltételeket, amelyek vonzóvá tehetik a szülők számára, hogy helyben írassák be, és itt is tartsák gyermekeiket. A falusi iskolákban hatalmas lehetőségek rejlenek, melyek ideális körülmények között sokkal előnyösebbek is lehetnek gyermekeink testi-lelki fejlődéséhez, mint például egy városi, zsúfolt osztályban – mondta Kecskemétiné.

Az iskola központi szerepet tölt be a községben

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az ügyben megkerestük az iskola fenntartóját, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatóját, Zsámboki Annát, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a Kecskeméti Tankerületi Központ fenntartásában működő Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolájában a jelenlegi létszám 71 fő, ebből 19 fő felső tagozatos. Az elmúlt öt év statisztikai adata szerint 43-ról 19 főre esett vissza a létszám. A köznevelési törvény az általános iskolai minimális osztálylétszámot 14 főben határozza meg. A Városföldi Általános Iskola felső tagozatának átlaglétszáma nem éri el az öt főt. A felső tagozat feladatellátásában jelenleg két pedagógus dolgozik teljes munkaidőben, határozatlan idejű kinevezéssel. Az órák megtartásához nyolc fő óraadó bevonása szükséges.

A tankerület vezetőjétől megtudtuk, az intézmény vezetőjével, tagintézmény-vezetőjével és a település polgármesterével az átszervezés kapcsán személyes egyeztetés történt, ezután kezdődött meg a véleményeztetési eljárás március elején. „A véleményezési eljárás már lezárult, az erre jogosultak kialakították és írásba foglalták véleményüket, a véleményeztetésre jogosult szervezeteknek a tankerületi központ időben és ütemezetten eljuttatta az átszervezési igényt. Az átszervezéssel kapcsolatos döntést az oktatásért felelős miniszter hozza meg május utolsó munkanapjáig” – írta.

Amennyiben a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Városföldi Általános Iskolájában a felső tagozat megszűnik, a felső tagozatos tanulóknak a Zrínyi székhelyintézményben és a II. Rákóczi Ferenc tagintézményében biztosítanak helyet. A tanulók számára a Kecskeméti Tankerületi Központ iskolabuszjárat indításával biztosítaná a szervezett és biztonságos utaztatást a két kecskeméti iskolába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában