Védekezés

2 órája

Elkezdték a nyári gát helyreállítását Baján, folyamatosan figyelik a Duna vízszintjét

A Dunán indult árhullámmal kapcsolatban, a nagy-pandúr-szigeti nyári gát átvágásának helyreállításával kapcsolatban tett közzé tájékoztatást dr. Bari Bernadett bajai polgármester az önkormányzat honlapján.

Márton Anna

A tájékoztatóból kiderül, hogy a Dunán 2024 szeptemberében igen magas árhullám vonult le, Baján 925 centiméterrel tetőzött a Duna. Az előrejelzések figyelembe vételével a nagy-pandúr-szigeti nyári gátat átvágták, amelynek eredményeként a Duna a hullámteret irányítottan, ellenőrzötten öntötte el, a nyári gátban máshol nem keletkeztek károk.

nyári gát, árvíz, védekezés
Elkezdték a nyári gát helyreállítását Baján, folyamatosan figyelik a Duna vízszintjét
Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Az átvágásnak köszönhetően az árhullám levonulása után rövid idő alatt a víz nagy része kifolyt a Nagy-Pandúr-sziget elöntött területeiről. Ugyancsak megnyitották a 2013. évi árvíz óta megépített zsilipet, amely szintén hatékonyan látta el feladatát, mind az irányított vízbeáramlás, mind a -kifolyás tekintetében. A megépített műtárgy zsilipje nyitva van.

Az illetékesek naponta ellenőrzik a vízkiáramlást

A nagy-pandúr-szigeti kerékpárút jelenleg nem járható teljes hosszában az átvágás miatt. A gátszakaszt mindkét oldalán lezárták. Tájékoztató tábla jelzi az átvágás miatti veszélyt.

Az árvíz levonulása után megkezdték a helyreállítási munkákat, így az önkormányzat gondoskodni fog az átvágás mielőbbi helyreállításáról, azonban ez időt vesz igénybe. A felkért igazságügyi és műszaki szakértő előkészíti a terveket, javaslatot tesz a munkálatok műszaki tartalmára, illetve az előírások figyelembevételével a munkálatok megkezdésének időpontjára.

Amíg helyreállítják a nyári gát töltését, az önkormányzat szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a Duna vízszintjének alakulását. Amennyiben úgy látják, hogy a vízszint eléri vagy meghaladja az átvágás küszöbmagasságát, elrendelik az ideiglenes védekezést. Ez esetben a víz beáramlását mindenképpen megakadályozzák ideiglenes védmű építésével.

Az előkészítő munkák megkezdődtek, a homokzsákokat már kiszállították.

A polgármester arra kér mindenkit, hogy az előkészített, deponált védekezési anyagokat hagyja a helyén, önhatalmúlag senki ne kezdjen semmilyen munkához. A nyári gát elkészültéig kéri a lakosság, a túrázók és a kerékpárosok türelmét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában