Bűnügy

3 órája

Milliárdos adócsalás: dél-alföldi bűnszervezetet fülelt le a NAV

Rokonaikat bevonva működtettek több számlázási láncot egy bűnszervezet tagjai, akik a haszonhúzókat anyagi ellenszolgáltatásért cserébe valótlan tartalmú költségszámlákkal látták el. A fiktív számlákkal jogosulatlanul csökkentették adófizetési kötelezettségüket. Két és fél milliárd forintos vagyoni hátrány okoztak ezzel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága felszámolta a szervezetet.

Baon.hu

A NAV közleményéből kiderül, hogy a bűnözői csoport tagjai megosztották egymás között a feladatokat; egyesek a – jellemzően ukrán származású – stróman ügyvezetők beszervezésében vettek részt, mások fiktív számlákat állítottak ki, de volt, aki a banki tranzakciókat hajtotta végre, a „visszajáró” pénzösszegeket osztotta ki, vagy egyéb – a cégek működtetésével kapcsolatos – adminisztrációs tevékenységet látott el. A bűncselekmény elkövetésében két könyvelő és egy okiratszerkesztő ügyvéd is közreműködött.

A kutatások során több mint 80 millió forint értékű pénz is előkerült
Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

A bűnügyi terület munkatársai a bizonyítékok beszerzése mellett hárommilliárd forintot meghaladó összegben zároltak bankszámlákat, gépjárműveket, mezőgazdasági gépeket és ingatlanokat, köztük egy 600 millió forintra becsült luxusvillát is. A kutatások során több mint 80 millió forint értékű pénz is előkerült, amit a nyomozók lefoglaltak.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók 24 embert hallgattak ki gyanúsítottként, 8 főt – köztük két könyvelőt is – őrizetbe vettek, a bíróság pedig kivétel nélkül elrendelte letartóztatásukat. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. Az ügyben további gyanúsítások várhatók – tájékoztatott az adóhivatal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában