Bemutató

2024.09.11. 19:49

Halálos baleset: megrendítő szimulációt néztek végig a bajai fiatalok – galériával, videóval

Egy halálos baleset megrendítő szimulációját nézhették végig a bajai iskolások. Négyszáz diák érkezett a baleseti szimulációs bemutatóra szeptember 11-én a bajai középiskolákból, zömében kilencedikes és tizedikes tanulók. A bemutató célja, hogy a fiatalok testközelből láthassák, mi történhet, ha egy szórakozóhelyről hazafelé ittasan vagy drogos állapotban ülnek volán mögé.

Márton Anna

A középiskolás diákok figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a közlekedés során milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk. Különös tekintettel arra, hogy mire figyeljenek, ha hétvégén elmennek egy buliba vagy bármilyen szórakozóhelyre. Fontos, hogy következetesek legyenek, felelősségteljesek és vállalják a döntéseik következményeit is – hangzott el az eseményen. Éppen ezért egy halálos baleset szimulációját nézhették végig a bajai középiskolások.

Baja, halálos baleset, szimuláció
Halálos baleset: megrendítő szimulációt néztek végig a bajai fiatalok
Fotó: Márton Anna

– Bízom abban, hogy egyrészt a megrendülés miatt, illetve az itt hallott hangok, az áldozat búcsúzása az élettől, a családjától, a barátaitól a későbbiekben bevillan, ha egy ilyen döntést kell meghozni, hogy ki is vezessen haza egy szórakozóhelyről. Vagy hogy ne üljünk ittasan a volán mögé. Azt is láthatták a diákok, ahogy a tűzoltók, a rendőrök és a mentők együtt dolgoznak, érkezik a hullaszállító. Ezek olyan mély nyomot hagyhatnak, ami a megfelelő döntés meghozatalára ösztönzi őket – mondta Börzsönyi Zsolt tűzoltó főhadnagy.

Gedovics Zoltán rendőr főtörzszászlós, a Bajai Rendőrkapitányság munkatársa kiemelte: fontos, ha egy társaság közösen megy szórakozni, akkor legyen mindig egy fő, aki bevállalja, hogy vezet és nem fogyaszt alkoholt. Ő a biztosíték arra, hogy a többiek biztonságban, sértetlenül tudnak hazaérni. Bármikor bárkivel megtörténhet közlekedési baleset, de ez elkerülhető, ha megfelelő döntéseket hozunk. Fiataloknál fontos erre felhívni a figyelmet, mert ők bevállalósabbak. Sokkal könnyebben belemennek olyan szituációkba, amilyenbe egy felnőtt, egy idősebb talán már nem.

– Nem csak a buli és a szórakozás van az életünkben. Felelősségteljesen kell viselkedni, és józanul dönteni. Ez a baleset is, mint sok más, megelőzhető lett volna, és vallom azt, hogy a balesetek nagy része megelőzhető, ha felelősségteljesen döntünk, betartjuk a közlekedési szabályokat – tette hozzá.

Nagyon nagy veszélyeket rejt az ittas vezetés

–Komoly veszélyeket rejt az ittas vezetés. Nemcsak azért, mert a reflexek tompulnak, sokkal lassabban reagálunk a veszélyhelyzetekre, hanem azért is, mert ilyenkor ti, fiatalok még inkább bevállalósak lesztek. Könnyebben átmentek a piros lámpán, nem kapcsoljátok be az öveket, és sorolhatnám a szabálysértéseket. Mindenképpen azt javaslom mindenkinek, ha bárhova is mentek gépkocsival, bárhol szórakoztok, mindig tegyétek fel a kérdést: Fogok-e még ma gépkocsit vezetni? És ha a válasz igen, akkor nem fogyasztok semmiféle alkoholt, nem nyúlok semmiféle tudatmódosító szerhez, csak akkor, ha tudom, hogy biztosan nem kell gépkocsiba ülnöm és vezetnem. Hiszen felelős vagyok, nemcsak a saját magam testi épségéért, hanem az utasokért, az utakon közlekedő további személyekért is – fogalmazott Gedovics Zoltán.

A prokejt első eleme

A Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Bajai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság az idei évben célul tűzte ki a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat megújítását. A projektfeladat keretében a kirendeltség területén lévő diákokat megkérdezték, hogy mivel tudnák felkelteni az érdeklődésüket, illetve melyek azok a projektek amelyekben szívesen részt vennének.

Börzsönyi Zsolt tűzoltó főhadnagy, járási katasztrófavédelmi megbízott hangsúlyozta: a cél az volt, hogy használható tudásátadás történjen a mai fiatal generáció részére. A kérdőívre 600 válasz érkezett a középiskolások részéről. Feldolgozták a válaszokat, és ezekből kiderült, hogy a diákok a gyakorlatiasabb, használható tudás iránt érdeklődnek. A projekt első eleme a baleseti szimulációs gyakorlat.

A Szent László ÁMK egészségügyi osztályának diákjai, a tűzoltók, a mentők és a rendőrök együttműködése révén szimulálták a balesetet. A projektet a Biztonságos Bajáért Centrum is támogatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában