Bács-Kiskun

2024.09.13. 12:18

Elismerést kaptak az észak-macedón tűzvész megfékezésében részt vevő tűzoltók

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két tűzoltóját is kitüntették csütörtökön a Belügyminisztériumban, az Észak-Macedóniában pusztító erdőtüzek oltásában mutatott helytállásért – közölte a Katasztrófavédelem.

Horváth Péter

Az Észak-Macedóniában augusztus elején pusztító erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltócsapatot köszöntötték csütörtökön a Belügyminisztériumban, ahol elismeréseket is átadtak a tűzoltóknak. A 46 tagú egység augusztus elsején tizenhárom járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez nemzetközi segítséget kért.

katasztrófavédelem, elismerés, Bács-Kiskun
Elismerést kaptak az észak-macedón tűzvész oltásában részt vevő tűzoltók
Forrás: katasztrofavedelem.hu

Ismét bizonyítottak a magyar tűzoltók

– A magyar tűzoltók sokadszor bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetekben is helytállnak, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is – kezdte köszöntőjét Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes a Belügyminisztérium márványtermében tartott rendezvényen.

– Tizenegy napig, szinte megállás nélkül tartott a megfeszített munka, melynek eredményeképpen más országok tűzoltóegységeivel közösen sikerült megfékezni a tüzet – mondta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a magyar kontingens több településen avatkozott be és védte az épített és a természetes környezetet.

katasztrófavédelem, elismerés, Bács-Kiskun
Bence belügyminiszter-helyettes
Forrás: katasztrofavedelem.hu

A magyar csapat tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt. A kontingens augusztus 1-jén indult útnak és augusztus 12-én tért vissza Magyarországra.

A csapat tagjai számára Magyarország belügyminisztere a rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozatát adományozta, amelyet Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes, dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem főigazgatója és dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója adott át csütörtökön.

Bács-Kiskunból két tűzoltó erősítette a csapatot

Vármegyénkből két tűzoltót illettek a rangos elismeréssel: Dobai Gergely tűzoltó alezredest, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjét és Tóth Imre tűzoltó alezredest, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Igazgató-helyettesi Szervezet, Vármegyei Főfelügyelőség tűzoltósági főfelügyelőjét.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának. 2016 augusztusában vihar- és árvízkárokat követő helyreállításra és a kitelepített emberek elhelyezésére alkalmas eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában