Nyomozás

2024.08.01. 17:35

Egy gyermekotthon lakója segíthetett elásni Till Tamás holttestét

A 2000. május 28-án eltűnt 11 éves bajai Till Tamás földi maradványait találták meg a rendőrök július 30-án egy Baja melletti tanyán, az ottani fészer betonalapjában – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Az ingatlan egy bajai esztergályos vállalkozóé, V. Józsefé volt. A fészer betonozásában, és Till Tamás holttestének elrejtésében a bajai nevelőotthon egyik fiatalja, K. Péter segített. Az érintetteket nem tudták kihallgatni a rendőrök a haláleset körülményeiről, mert a titkot magukkal vitték a sírba: mindketten öngyilkosok lettek.

Horváth Péter

Dr. Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy a sajtótájékoztatón azzal kezdte, hogy Till Tamás 1989. július 19-én született, vagyis ha élne, most töltötte volna 35. életévét. – Tamás egy törékeny, kicsit beszédhibás, szeretetreméltó kisfiú volt, aki a szüleivel és féltestvérével élt Baján, egy családi házban. Önálló gyerek volt, akit édesapja 2000. május 28-án azzal engedett el kék színű jugoszláv kerékpárján, hogy menjen el lovagolni a közeli vadasparkba, és 13 órára érjen haza. Ez nem történt meg – mondta a vezérőrnagy. A szülők pánikba estek, és először a Bajai Rendőrkapitányság, majd a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói körözési eljárásban próbálták felkutatni a kisfiút. Széles körű adatgyűjtést végeztek. Az eljárásban nehézséget okozott, hogy aznap gyermeknapot és repülőnapot szerveztek Baján, ami megnehezítette a nyomozást.

nyomozás, Baja, gyilkosság, Till Tamás
Megtalálták Till Tamás maradványait – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében.
Fotó: Bús Csaba

A rendőrség mintegy 500 személyt hallgatott ki az ügyben a 24 év alatt, 15 esetben poligráfos vizsgálatot végeztek, több helyen célzott kutatást tartottak és számos sajtófelhívás jelent meg – mindez a közelmúltig eredménytelen volt.

A nevelőotthon fiataljai kerültek fókuszba

Idén június 11-én jelzést kapott a rendőrség a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől, miszerint ellenőrizetlen információ van arról, hogy az egykori bajai gyermekotthon volt hallgatója talán pénzért vagy fenyegetés hatására segített 2000-ben egy holttest elásásában Baján. A gyermekotthon egykori lakói között kezdték keresni a forrást, közben K. Péter személyére fókuszáltak, aki segédkezett a holttest elásásában, de ő 2011-ben öngyilkos lett. Felkutatták a környezetét, így találtak rá a most 40 éves Jánosra, aki vallomást tett. K. Péter és János is szakmát tanult, kőművesnek és festőnek képződtek, és az otthonból legálisan munkát tudtak vállalni. Így kerültek kapcsolatba az akkor 60 éves, családos, kétgyermekes bajai esztergályos vállalkozóval, V. Józseffel, akit csak Józsi bácsinak hívtak. Nála dolgozott a 16 és 20 éves két fiatal. A férfi az Ipartelep úthoz közel vett egy egyhektáros tanyát, ahol állt egy családi ház, egy 800 négyzetméteres csarnok és fészerek. A férfi ide akarta átköltöztetni vállalkozását, a házat pedig otthonosabbá kívánta tenni. A férfi napi 500 forintot fizetett a fiataloknak, akik füvet nyírtak, elásták a szemetet, illetve építőipari segédmunkát végeztek.

Ott épülőfélben volt egy 8 négyzetméteres fészer. A házat és az ipari csarnokot ezzel kívánták összekötni. Ennek a sávalapjai és téglafalai álltak, és János helyezte fel a falakra a tetőszerkezetet és a bádogborítást, valamint kifestette az épületet. Az épületrész betonozási munkálatai azonban nem készültek el. Az volt a terv, hogy vasbetonnal kötik össze a járdával, előtte tömöríteni kellett a talajt, amire az aljzatbetont ráhelyezik.

Józsi bácsi és K. Péter a fészer alapjába betonozta a holttestet

János vallomásában megemlítette, hogy egy alkalommal Józsi bácsi nem az intézetben kereste őket munkával, hanem a strandon kereste fel őket nyáron, és arra kérte őket, hogy dupla pénzért azonnal menjenek hozzá betonozni. János nemet mondott, K. Péter viszont vállalta a munkát. A 8 négyzetméteres fészer betonozását végezték ketten, ami azért is különös volt, mert Józsi bácsi rendesen nem vett részt ilyen munkákban. Közösen keverték be a betont, a fiatalember talicskával vitte be a betont a fészerbe, de egyszer a talicska kereke megbicsaklott, és előbukkant egy nejlonfólia, és a fólia alól bűz áradt, illetve egy gyermek holttestét vélte felfedezni K. Péter. Ekkor számon kérte munkáltatóját, aki először mindezt nem értette, majd stílust váltott, és pénzt adott a fiúnak hallgatásáért cserébe, illetve megfenyegette azzal, hogy az intézményben nevelkedő testvérével együtt rosszul jár, ha erről valakinek beszél. Erről János vallott a rendőrségnek néhány héttel ezelőtt, mondta el Petőfi Attila vezérőrnagy.  A vallomás azért volt fontos, mert Till Tamás kerékpárral megtett útja minden bizonnyal érintette az ingatlant. Illetve a kerékpárt a telek határában találták meg 2000. szeptember 17-én.

A rendőrség feltérképezte K. Péter kapcsolatrendszerét, így megtalálták a barátnőjét, aki elmondta, hogy 2000-ben egy nyári napon 200 ezer forintot vitt haza egy borítékban, melynek eredetéről nem volt hajlandó nyilatkozni.

60 centi mélyről kerültek elő a maradványok

Július 30-án V. József ingatlanát szemlézték a rendőrök, feltörték a fészer betonját, és 60 centi mélyen egy gyermek földi maradványait találták. Mint Petőfi Attila elmondta, az anatómiai jegyek, az egyedileg azonosítható ruházat alapján nagy valószínűséggel az mondható, hogy Till Tamás földi maradványait találták meg. Ennek végleges és biztos kimondása szakértői feladat.

V. József a fészerben lett öngyilkos

V. József 2021-ben, 81 éves korában ugyanabban az épületben öngyilkos lett. Hozzátartozói és alkalmazottai nem tudtak érdemi vallomást tenni.

Talán megnyugodtak a szülők

Petőfi vezérőrnagy elmondta, hogy a gyermek szüleivel közölték a hírt, amit fegyelmezetten fogadtak, és a megnyugvás jeleit mutatták.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság pedig emberölés miatt nyomozást rendelt el, melynek formálisan ismeretlen a sértettje és az elkövetője is. Több lehetőség van arra, hogy mi történt: kezdve a közlekedési balesettől, a kegyeletsértésen át az emberölésig.

Zajlik a szakértői vizsgálat

Jelenleg zajlik a genetikai, orvosszakértői és antropológiai vizsgálat a haláleset körülményeinek megállapítása érdekében, hiszen ezt a titkot minden érintett magával vitte a sírba.

A szakértői vizsgálatok néhány héten, esetleg 1-2 hónapon belül lezárulnak, aminek eredményéről tájékoztat a rendőrség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában