Gyilkosság?

2024.08.01. 10:35

Megtalálták a 24 évvel ezelőtt eltűnt bajai kisfiú, Till Tamás holttestét – galériával

Megtalálták Till Tamás maradványait – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében. Megoldódott a negyedszázados rejtély: 24 év után egy tanya fészerének betonalapjából került elő a bajai kisfiú holtteste.

Horváth Péter

Egy fészer betonalapjában találták meg

Till Tamás, holttest, Baja, rendőrség,
Megtalálták a 24 évvel ezelőtt eltűnt bajai kisfiú, Till Tamás holttestét
Fotó: Bús Csaba

A 2000. május 28-án eltűnt 11 éves bajai Till Tamás földi maradványait találták meg a rendőrök július 30-án egy Baja melletti tanyán, az ottani fészer betonalapjában – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Dr. Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomok V. József 60 éves bajai esztergályos vállalkozóhoz vezettek. Az egy hektáros tanyán található családi házhoz és 800 négyzetméteres üzemcsarnokhoz épített 8 négyzetméteres fészer betonalapjában találták meg a gyermek nejlonba tekert maradványait.

Több száz személyt hallgattak ki

A rendőrség mintegy 500 személyt hallgatott ki az ügyben a 24 év alatt, 15 esetben poligráfos vizsgálatot végeztek. A nyomok a bajai gyermekotthon 2011-ben öngyilkos lett lakójához, K. Péterhez vezettek, aki segített a holtest eltüntetésében a vállalkozónak. K. Péter öngyilkossága miatt csak a környezetét tudták kihallgatni. Kiderült, hogy ő és az otthon másik lakója segédmunkásként dolgoztak a V. Józsefnél napi 500 forintért.

Mint szerdai előzetesünkben írtuk, 2000. szeptember 17-én került elő a gyermek kerékpárja, V. József telkének határáról, ami egyébként a gyermek útvonalába esett, amikor eltűnése napján otthonából az 5 kilométerre lévő vadasparkba indult lovagolni. A férfit kihallgatta akkor a rendőrség, de nem találták gyanúsnak.  V. József 2021-ben, 81 éves korában öngyilkos lett a holttest feltalálásának helyszínén, a tanyán. Hozzátartozói kihallgatása során kiderült, hogy ők nem tudtak semmit az esetről.

Petőfi vezérőrnagy elmondta, hogy a gyermek szüleivel közölték a hírt, amit fegyelmezetten fogadtak, és a megnyugvás jeleit mutatták.

Zajlik az orvosszakértői vizsgálat

Jelenleg zajlik a genetikai, orvosszakértői és antropológiai vizsgálat a haláleset körülményeinek megállapítása érdekében, hiszen ezt a titkot minden érintett magával vitte a sírba. Éppen ezért továbbra is eltűnési ügyként kezelik, a szakértői vélemények megszületéséig. Több lehetőség van arra, hogy mi történt: kezdve a közlekedési balesettől, a kegyeletsértésen át az emberölésig.

A szakértői vizsgálatok néhány héten, esetleg 1-2 hónapon belül lezárulnak, aminek eredményéről tájékoztat a rendőrség.

Hamarosan részletes tudósítással jelentkezünk a sajtótájékoztatóról.

Korábban írtuk:

Jelenleg is zajlik az a sajtótájékoztató, amelyen beszámol a rendőrség egy 2000-ben eltűnt kisfiú ügyéről.

– Till Tamás biciklivel indult el otthonából, de sosem ért haza. A sokáig eltűnésként kezelt ügyben egy idén júniusi információ hozta meg az áttörést, amely alapján Baján egy tanya melléképületében, a beton alatt elásva egy gyermek holttestére bukkantak kollégáink. A halálának körülményeit jelenleg szakértők vizsgálják, az ügyet emberölésként kezeljük – írja Facebook-oldalán a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön egy Bács-Kiskun vármegyében 2000-ben eltűnt gyermek ügyével kapcsolatos eljárásról tart sajtótájékoztatót, melyen tudósítónk is ott van.

Az egész országot megrázta, amikor 24 évvel ezelőtt, 2000-ben eltűnt a 11 éves bajai Till Tamás

Mint arról korábban beszámoltunk, az egész országot megrázta, amikor 24 évvel ezelőtt, 2000-ben eltűnt a 11 éves bajai Till Tamás. A hatalmas visszhangot kiváltó ügyet az elmúlt csaknem negyed évszázadban nem sikerült megoldani. Az évek során felmerült az emberrablás, az emberölés és a gázolás elmélete, sőt még egy Spanyolországig vezethető pedofilhálózatra is gyanakodtak. Az eltűnt személy immár 35 éves lenne.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!