Bács-Kiskun

2 órája

Nem lesz csapadék-utánpótlás a következő napokban

Árvízvédelem szempontjából jó hír, hogy a következő napokban sem a Kárpát-medencében, sem a Duna felsőbb vízgyűjtő területén nem várható eső. A pulcsit is elhagyhatjuk hétvégén, így a családi napokon, városrészi ünnepségeken ezen a hétvégén zavartalan lehet a kikapcsolódásunk. Ország Ferenc kecskeméti meteorológussal beszélgettünk.

Vizi Zalán

Az elmúlt napokban sajnos a Duna vízszintjének megemelkedése és az árvíz, árvízvédelem szolgáltatja a legfontosabb témát. Egy elhúzódó levonulásról beszélhetünk az árhullám esetében, de vajon miért tart ez több napig?

– Egy méternyi hó esett az Alpokban, ami a következő napok kora őszies időjárásában olvadásnak indul, így pluszvíz jelenik meg a Duna vízgyűjtőjén. Az olvadás a tavaszi áradásokhoz hasonlóan az árhullám levonulását is megnyújtja – mondta megkeresésünkre Ország Ferenc kecskeméti meteorológus.

időjárás, árvízvédelem,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Jó hír viszont, hogy a következő napokban nem kell csapadék-utánpótlásra számítani.

– A Boris ciklon kipörgött a Kárpát-medencéből, azonban a még mindig meleg Földközi-tengerből energiát és nedvességet gyűjt, így most Olaszország térségében esik. Kecskeméten nem kell arra számítani, hogy a következő napokban ismét essen az eső – erősítette meg a meteorológus.

Nézzük, mennyi csapadék hullott az elmúlt héten: Borist megelőzve, egy mérsékelt övi ciklon és az előoldalán a Földközi-tenger felől érkező nedves levegő 8–10 milliméteres csapadékot adott le Kecskemét térségében, erre jött még a hétvégén felettünk veszteglő mediterrán ciklon, így az elmúlt napokban összesen 50–80 milliméter eső esett Kecskemét környékén.

– Ez a hirtelen jött, több helyen a havi mennyiséget is meghaladó csapadéktömeg a nyárvégi súlyos aszályos időszaknak véget vetett, és az őszi vetéseknek is kifejezetten jót tett – mondta Ország Ferenc.

– Ahol a legtöbb csapadék hullott, azon is el kell gondolkoznia a gazdáknak, hogy ennyi víz mellett időben végrehajtható-e a korábbi forró száraz időben beérett és elszáradt szántóföldi növények betakarítása, vagy a sáros, helyenként belvizes területeken az őszi vetés. Vélhetően csúszni fognak az őszi munkálatok, de rövidesen normalizálódni fog a talaj nedvességtartalma, hiszen a következő napokban nem várható eső könyékünkön – tette hozzá a szakember.

A városrészi programok időszaka következik, kezdve most hétvégén például a Hunyadivárosi Napok rendezvényével, így jó kérdés, hogy vajon milyen időjárásra számíthatunk azon túl, hogy eső nem várható.

– Ugyan a hajnali órák csípősek lehetnek, a hétvégén a minimumhőmérsékletek 10 fok alá is csökkenhetnek, ám napközben kellemes, kora őszies 23–26 fokos maximumokra készülhetünk. A szél várhatóan pénteken és szombaton még megélénkül, de annyira nem lesz erős, hogy veszélyeztesse a nagyobb fesztiválsátrak és színpadok biztonságát – nyilatkozta Ország Ferenc kecskeméti meteorológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában