Jegyzet

2 órája

Aludni kell

Bár a hétvégi óraátállítás jó alkalom az alvásidőnk növelésére, nem érdemes ennyivel megelégedni. Aludni kell, de nem mindegy, milyen annak a minősége, ugyanis könnyen alvászavarral találhatjuk szemben magunkat.

Gulyás Sándor

A „mormota típusú” emberek négyszer nagyobb valószínűséggel halnak meg fiatalon, mint normális alvásritmusú és mozgásigényű társaik. Ennek okán, bár az aludni kell, mert az egészségünk egyik legfontosabb alappillére, nem tanácsos azonban túlzásba vinni.

aludni kell, jegyzet, népbetegség
Aludni kell
Fotó:  shutterstock.com / illusztráció

Az alvásigény az életkor előrehaladtával változik. Az újszülöttek szinte az egész napot végig szunyókálják, felnőttkorban már kevesebb idő is elegendő lehet a testünk és lelkünk teljes feltöltődéséhez. Az optimális mennyiség mellett nem mindegy azonban milyen az alvás minősége.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy minden harmadik magyar rosszul alszik és rémálmokkal küzd. Az alvászavar tehát hazánkban manapság népbetegségnek számít. Az emberek jó része, közöttük gyakran én is, számolgatja esténkét a bárányokat abban a reményben, hogy mégiscsak sikerül végre elmerülni az álmok bársonyosan ringatózó tengerében.

A kialvatlanságnak számos negatív következménye van, koncentrációs zavarokat okoz, de akár depresszióhoz is vezethet. A munkahelyi teljesítmény romlásáról már nem is beszélve. A megfelelő alvás tehát elengedhetetlen a mindennapokhoz, mivel ez biztosítja, hogy energiával telve vághassunk neki teendőiknek.

Az alvást segítő eszközöknek is fontos szerepe van. A jól megválasztott párna, matrac vagy ágyrács sokat segíthet. A megfelelő körülmények között és ha szánunk elegendő időt rá, az álom is édes lehet. Jó alkalom erre a hétvégi óraátállítás, egy órával alhatunk majd többet – már ha tudunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában