Hirdetés

7 órája

Ezekre érdemes figyelni a diákszámla nyitásánál

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes egy fiatalnak bankszámlát nyitnia, egy azonban biztos: a felsőoktatási tanulmányok megkezdése előtt mindenképpen szükséges a számlanyitás, hiszen az egyetemeken, főiskolákon már a bevételek és a kiadások között is akadnak olyan tételek, amelyek kezeléséhez elengedhetetlen a saját bankszámla megléte: elég például csak az ösztöndíj beérkezésére, vagy a tanulmányokkal összefüggő fizetnivalókra gondolni.

PR cikk

Forrás: Freepik

A tanulói jogviszonnyal rendelkező fiataloknak – hívta fel a figyelmet Kelemen Tamás, az MBH Bank szakértője – speciális számlakonstrukciókat kínálnak a bankok, amelyek kondíciói igazodnak ennek a korosztálynak az igényeihez. A diákszámláknál gyakori például a díjmentes számlavezetés, vagy a külön költség nélkül vagy kedvező éves díj mellett biztosított bankkártya.

Hogyan válasszunk az ajánlatok közül?

A diákszámláknál is azt érdemes elsősorban végiggondolni egy adott konstrukció kiválasztása előtt, hogy mire szeretnénk használni elsősorban: mekkora forgalmat bonyolítunk vele, havonta hány átutalást tervezünk, kizárólag elektronikus csatornákat használunk-e, vagy a fióki elérés is lényeges. Ha ezeket a paramétereket sikerült nagyjából meghatározni, már jóval egyszerűbb lehet a választás az egyes bankok ajánlatai között.

A számlanyitásnál érdemes figyelni arra is, hogy a bankok időnként különböző akciós ajánlatokkal igyekeznek kedvezni a diákoknak. Mára például már a diákszámláknál is általánossá váltak az egyszeri jóváírási akciók, amelyeknél – ha az új ügyfél teljesíti a bank által meghatározott néhány feltételt – akár több tízezer forintos jóváírásban is részesülhet.

Hogyan nyithatsz diákszámlát?

A számlanyitás ma már számos csatornán megoldható: a bankfiókon kívül ma már több banknál adott az online számlanyitás lehetősége is. Az MBH Banknál pedig az egyes felsőoktatási intézményekben kihelyezett digitális kapszulákban videóhívással is rövid idő alatt megoldható a számlanyitás.

A fiatalok számára mára már teljesen természetes, hogy pénzügyeiket mobilapplikáció segítségével kezelik, hiszen azon keresztül számos hasznos és kényelmes funkció is elérhető. Így például pontosan nyomon követhetők a napi kiadások, sőt, a tételösszegző funkció használatával kijelölhetők, és összeadhatók egyes költések. A mobiltelefon a fizetési műveletekben is fontos, hiszen a mobiltárcás fizetések mellett szeptember óta elérhető a Qvik fizetési megoldás is, amellyel például QR-kóddal is tudunk fizetni a banki applikáción keresztül, akár az egyetemi büfében, amennyiben az adott büfé nyújtja a Qvik fizetési megoldást.

Ha van már diákhiteled, vagy újonnan igényled azt, Diákhitel Számlát is igényelhetsz még a diákszámlákénál is kedvezőbb kondíciókkal: fontos ugyanakkor szem előtt tartani, hogy erre csak a Diákhitel Központon keresztül van lehetőséged.

 

Hirdetés
Vértezze fel magát a kibercsalásokkal szemben, látogasson el a KiberPajzs honlapra!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában