Közel-keleti konfliktus

8 órája

Izrael felszólította Libanon két régiójának lakosait, hogy hagyják el lakhelyüket – frissül

Az izraeli–palesztin háború 375. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák pihennek egy állítólagos elhagyott Hezbollah-pozíció közelében

Forrás: AFP

Fotó: Menahem KAHANA

Cikkünk frissül!

A közel-keleti helyzetet is megvitatják az EU-csúcson

Az állam-, illetve kormányfők meg fogják vitatni a közel-keleti fejleményeket, kiemelt figyelemmel a gázai helyzetre, Izrael és Libanon, valamint Izrael és Irán között kiújult konfliktusra. 

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Csoportkép EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójának résztvevőiről Brüsszelben 2024. október 17-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök (j6), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j7), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b3) és Emmanuel Macron francia elnök (j5)
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

Ezzel összefüggésben a tagállami vezetők megbeszélést folytatnak majd a tűzszünetet életbe léptetésének lehetőségeiről a libanoni–izraeli határnál húzódó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén, hogy megszűnjenek a határokon átívelő fenyegetések. Megvizsgálják az azonnali tűzszünet lehetőségét Gázában, és felszólítanak a humanitárius segítségnyújtás biztosítására.

 Mark Rutte NATO-főtitkár a szövetséges védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján a közel-keleti helyzettel kapcsolatban kijelentette: a NATO-nak az euroatlanti területre kell koncentrálnia.

Izrael több fronton is harcol Irán és szövetségesei ellen, ez rengeteg emberéletbe kerül, a szövetségesek próbálnak eligazodni ebben a válságban, de mint szervezet nem veszünk részt benne – mondta.

Izrael felszólította Libanon két régiójának lakosait, hogy hagyják el lakhelyüket

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította csütörtökön Libanon két régiójának - az északkeleti Bekaa-völgynek és a déli Szúr (Türosz) városnak - a lakosait, hogy hagyják el lakhelyüket.

Aviháj Edri IDF-szóvivő szerint a Bekaa-völgy Tamanin körzetében élőknek kell ideiglenesen elhagyniuk a lakhelyüket, mert "a közelükben találhatóak a Hezbollah létesítményei, és az izraeli hadsereg a közeljövőben támadást indít ezek ellen".

Később egy Hezbollahhoz köthető libanoni forrás már be is számolt arról, hogy izraeli légitámadás érte Tamanint.

A földközi-tenger-parti Szúr (Türosz) bizonyos negyedeinek lakosait is távozásra szólította fel a szóvivő, mondván, hogy lakhelyük közelében a Hezbollah létesítményei vannak. "Biztonságuk érdekében tartózkodjanak legalább ötszáz méterre a Hezbollah épületeitől!" – mondta.

Az IDF csütörtökön beszámolt arról, hogy az utóbbi 24 órában a Hezbollah legkevesebb 45 harcosát ölte meg. Köztük van egy zászlóaljparancsnok is. Izrael az elmúlt napon 150 "terrorista" célpontot támadott Libanonban.

Az amerikai erők csapást mértek a jemeni húszik több föld alatti fegyverraktárára

Joe Biden elnök utasítására az amerikai erők nagy hatótávolságú B-2-es bombázó gépekkel precíziós csapást mértek szerdán a jemeni húszi lázadók öt föld alatti fegyverraktárára 

- jelentette be aznap este Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A húszik továbbra is támadják a Vörös-tengeren elhaladó hajókat, ezzel akadályozzák és veszélyeztetik a nemzetközi kereskedelmet, veszélyeztetik ártatlan civilek és amerikai, illetve az Egyesült Államokkal szövetséges erők katonáit, de a környezetnek is ártanak

- közölte Austin.

Az Irán által támogatott síita húszik azóta támadják rendszeresen az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren közlekedő nyugati kereskedelmi és hadihajókat, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásával egy évvel ezelőtt kitört a Gázai övezeti háború. A húszik magyarázatuk szerint ezzel a Hamász oldalán bekapcsolódtak a háborúba. Már csaknem száz ilyen támadást hajtottak végre. Sikerült elsüllyeszteniük két hajót, egyet elraboltak, és négy tengerész halálát okozták. A hajók megtámadásán kívül a jemeni lázadók időnként Izrael területét is támadják drónokkal, amit azonban az izraeli légvédelem általában elhárít. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ezzel párhuzamosan rendszeresen támadja a húszik indítóállásait és egyéb infrastruktúráját, legutóbb október elején hajtottak végre egy összehangolt támadást 15 célpont ellen azokon a területeken Jemenben, amelyeket a lázadók ellenőrzésük alatt tartanak.

Az amerikai védelmi miniszter közlése szerint a föld alatti fegyverraktárak elleni csapásokkal a húszik ütőképességének gyengítése volt a cél.

A húszik tévéadója, az al-Maszira azt jelentette csütörtök hajnalban, hogy amerikai és brit gépek támadták a főváros, Szanaa, valamint Szaada város egyes pontjait.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában