Beruházás

3 órája

Felújították a bajai Szent László ÁMK általános iskolájának épületét – galériával, videóval

A Szent László Általános Művelődési Központ (ÁMK) felújított általános iskolai épületének (a kisiskolának) átadó ünnepségét tartották szerda délután. A beruházás teljes összege bruttó 30 millió forint, amely a fenntartó támogatásával saját erőből valósult meg.

Márton Anna

A bajai önkormányzat képviseletében az eseményen részt vett Csubákné Besesek Andrea alpolgármester. Vándorné Ginder Angéla, a Szent László ÁMK intézményvezető-helyettese köszöntötte a résztvevőket. 

Szent László ÁMK Általános Iskola, felújítás, Baja
Szalagátvágás a felújított Szent László ÁMK Általános Iskolai épülete előtt
Fotó: Márton Anna

Nem lerombolni kell, hanem korszerűbbé tenni

A fenntartó, a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata képviseletében Dávid M. Bernadette nővér általános főnöknő mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a Szent László ÁMK-ban számos alkalommal ünnepeltek felújítást.  – Ma a kisiskola felújítását ünnepeljük. Nagy szükség volt erre a felújításra. Meggyőződésem, hogy iskoláink régi épültei éppúgy, mint a szellemi lelki örökségeinket, amelyek évszázadokon keresztül beváltak, nem megsemmisíteni, lerombolni kell, hanem megújítani, korszerűbbé tenni. Bár nagyon fontos, hogy szép, modern iskoláink legyenek, amelyek megfelelnek az elvárásoknak, de mindezek mellett rendkívül fontosnak tartom, hogy tanítványainkat Istenbe vetett hitre, egymás tiszteletére, hagyományaink és kultúráink iránti elkötelezettségére neveljük. Hiszen ezáltal valósul meg a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolaővérek Társulatának a küldetése – mondta.

Dávid M. Bernadette hozzátette, hogy  legmodernebb iskolában is a legfontosabb feladatuk a gyerekek nevelése, hiszen ők a jövő nemzedéke. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem kis munkával sikerült a jelenlegi körülményeket megteremteni, ezért köszönetet mondott Hajdók Róbert igazgatónak és mindazoknak, akik a háttérmunkával segítették az átalakítási folyamatokat.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester beszédében hangsúlyozta: Baja önkormányzatának fontos minden iskola. – Minden iskola a miénk, ami Baja városában működik, minden pedagógus és minden gyermek. Mindenkiért felelősséggel tartozunk és ezért úgy gondoljuk, hogy rendelkezésre állunk, mindenki számíthat ránk. Egy-egy fejlesztés fontos. Lényeges az iskolában a szellemiség, ami az iskola falai között és körül van, de fontos az infrastruktúra is. Fontos, hogy milyen fejlesztés zajlik és hol töltik a mindennapjaikat a pedagógusok és a diákok – mondta az alpolgármester.

A Szent László ÁMK több fejlesztést is megvalósított az elmúlt években

Hajdók Róbert igazgató beszédében részletezte a felújítást. Örömét fejezte ki, hogy együtt tudnak ünnepelni az ilyen eseményeken. 

– Bármilyen kicsi egy beruházás, ami jó, az ne legyen mindig természetes. Ezt tapasztaljuk mostanában, hogy ami jó, az ott van, és sokszor meg se köszönjük, vagy nem is veszünk róla tudomást. Nagyon sok épületet sikerült felújítani a közelmúltban. Köztük volt az új D épületünk, illetve energetikai beruházásunk is volt, aminek a hasznát most érezzük, mert nagyon sok pénzt tudunk megspórolni és a beruházásokra tudjuk fordítani. Azt gondolom, hogy nagyon fontosak ezek a beruházások. Talán ez egy jó irány, hiszen tanulói létszámunk is bennünket igazol: most 1200 diák jár a Szent László ÁMK-ba. Még soha nem járt ennyi diák hozzánk, az elmúlt nyolc év alatt ez több mint 13 százalékos növekedést jelent – részletezte az igazgató.

A kisiskolát utoljára 2014-ben újították fel

A kisiskola 10 éve kapott  külső hőszigetelést és napelemeket. Azóta csak inkább kisebb felújítási és karbantartási munkákat végeztek el. Több éves igény volt a tantermek padlózatának felújítása, csiszolás és lakkozás. A mosdókat több mint 30 éve alakították ki,  nem a gyerekek méretének megfelelően. A belső felújítási munkálatokról 2023-ban született döntés, amelyeket 2024 nyarán el is végeztek. A felújítás során megtörtént a tantermek felcsiszolása és lakkozása, a tanulói és tanári mosdók teljes körű épületgépészeti, burkolási, elektromos és festési munkái. Kicserélték az ajtókat. A beruházás teljes összege bruttó 30 millió forint, amely a fenntartó támogatásával saját erőből valósult meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában