Kultúra

2010.04.08. 21:03

A szakmáriak győztek

Mind az öt bács-megyei csapat keményen és szorgalmasan evezett tegnap Rémen, a LADIK (Lapot a diákoknak!) médiavetélkedő megyei döntőjén. A nagy hajrában végül a szakmáriak csapata győzedelmeskedett.

Magyarvári Annamária

Körömrágás és nagy izgulás helyszíne volt csütörtökön délelőtt a rémi közösségi ház: ide érkezett az az öt, 7-8. osztályos diákokból álló csapat, akik idén bejutottak kiadónk, az Axel Springer Magyarország Kft. saját szervezésű sajtóversenyének megyei döntőjébe. A versenyre eredetileg 29 általános iskolai csapat nevezett be Bács-Kiskun megyéből, akik közül az előzetes fordulókon legjobban teljesítő csapatok jutottak a tegnapi döntőbe.

A tíz feladatból álló versengésben a diákok a nyomtatott sajtóval, médiával kapcsolatos ismereteiket csillogtathatták meg az öttagú zsűri előtt. A megyei döntő helyszíne idén nem véletlen volt éppen Rém: – Öt éve is ez a település volt a házigazdája a megyei döntőnek, úgy gondoltuk, a "jubileumra" visszatérünk – említette köszöntőjében dr. Tóth Miklós, a Petőfi Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A házigazdák mindent megtettek a jó hangulatért és a zökkenőmentes versenylebonyolításért. Érkezéskor már asztalokkal, székekkel berendezett helyiség, kávé, szendvicsek várták a csapatokat és kísérőiket. Az előkészületekben a rémi csapat, a "Ladimidimédia" tagjai is segédkeztek.

A "vendégcsapatok" közül elsőként a kecskeméti "Lap Lopók" érkeztek a helyszínre, majd szépen sorban a "Benei Tollforgatók" (Ladánybene) a szakmári "Médiamókusok", majd a csak csajokból álló "Ladyk" (Kiskőrös) is befutott.

A kezdés előtti percekben a felkészítő pedagógusok még kiadták utolsó instrukcióikat, majd elfoglalták helyeiket a közönség soraiban. A diákoknak a házigazdák nevében Szente János, Rém polgármestere kívánt sportszerű, jó versenyzést. Ezután eldördült a képzeletbeli "startpisztoly", és a következő bő két és fél órában volt mindenféle feladat: interjúkészítés és apróhirdetés szöveg fogalmazás, média-activity, szövegértési feladat, de lapszemlézésben és sajtóhiba-keresésben is bizonyítaniuk kellett a csapatoknak.

Mindezeket megelőzte a csapatok 2-2 perces bemutatkozása, melynek műfaját, - zenés, táncos, verses, kikiáltós, vagy éppen tévéhíradós - szabadon választották meg a versenyzők.

 A kecskemétiek produkciója igazán látványosra sikerült: a néptáncos lány egy pillanat alatt "kivetkőzött" ruhájából, és balerinává alakult, majd a közönség örömére még egy spárgát is bemutatott. A beneiek egymást mutatták be, és kiderült: egyik csapattaguk páratlan a palacsintasütésben.

A kőrösi lányok egy képzeletbeli híradó kereteibe foglalták bele bemutatkozásukat. A csapatok ezután szinte mindvégig fej-fej mellett haladtak: így "félidőben" még olyan szoros volt a küzdelem, hogy az öt csapatot mindössze hat pontnyi különbség választotta el egymástól.

A verseny a rövid ebédszünet után sem alakult másként: az activity-t és a képkirakó feladatot minden csapat hiba nélkül teljesítette, – de a képhez tartozó képaláírás és a lapszemle már nem mindenkinek ment zökkenőmentesen.

Az összesítésnél végül alig pár pontnyi előnnyel nyertek a kecskeméti Lap Lopók előtt a szakmári Médiamókusok. Így ők utazhatnak májusban Szajolba, az országos LADIK döntőre.

Persze a többi versenyző és a felkészítő pedagógusok sem maradtak ajándékok nélkül, mi, a szervezők pedig annak a kijelentésnek örülhettünk, amit az egyik diáklány mondott búcsúzóul: "Nagyon jó volt a verseny, imádom a Petőfi Népét! Mostantól mindig elolvasom!"

A LADIK médiavetélkedő megyei döntőjén részt vett csapatok és felkészítő tanáraik, elért helyezésük sorrendjében:

1. Médiamókusok, Szakmár - Romsics Vincéné

2. Lap Lopók, Kecskemét - Hürkecz Gyöngyi

3. Ladyk, Kiskőrös - Mátyus Lajos

4. Benei Tollforgatók, Ladánybene - Berenténé Gönczi Ilona

5. Ladimidimédia, Rém - Varjassy János

2. Lap Lopók, Kecskemét - Hürkecz Gyöngyi

3. Ladyk, Kiskőrös - Mátyus Lajos

4. Benei Tollforgatók, Ladánybene - Berenténé Gönczi Ilona

5. Ladimidimédia, Rém - Varjassy János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!