Közélet

2014.02.27. 19:26

Történelmet ír a kórház

A történelmi léptékű épület-átalakítás mellett, informatikai fejlesztés is zajlik a halasi kórházban. Az ápolók pedig annak örülhetnek, hogy a pluszteljesítményükért növekedhetett a jövedelmük.

Tapodi Kálmán

Harmadik éve tart a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház átalakítása, ahol mintegy 1200 négyzetméterrel nőtt a betegellátásra igénybe vehető terület. A beruházás érintette az intenzív és a gyermekosztályt, a gyerekfertőzőt, az egynapos sebészetet és a radiológiát, ahová új CT és röntgenberendezések kerültek. Modernizálták a műtők műszerezettségét is és új császár műtő épült. Mind a fekvő-, mind a járóbeteg épületrészben új liftet telepítettek, a meglévőket pedig felújították, emellett pedig a 6. emeletig folytatódott a korábban megkezdett torony építése.

Jelentős fejlesztés zajlott a szülészeten is, ahol egyágyas szülőszobákat alakítottak ki, így arra is lehetőség nyílik, hogy a családtagok együtt legyenek a vajúdó anyával. Ezzel együtt megújult a szülészet fekvő ellátása, az újszülött és koraszülött részleg. A gyógytorna pedig a járóbeteg szakrendelő épületének megújult részében kapott helyet.
A több mint 3 milliárd forintos kórház-modernizáció keretében már korábban is érkeztek korszerű orvosi műszerek, berendezések és eszközök és hamarosan indulhat az informatikai fejlesztés is. A 152 darab számítógép mellett, lézernyomtatókat és nagyteljesítményű szervereket is telepítenek. – A 108 millió forintba kerülő program a minapi aláírást követően azonnal elindult, március végére befejezzük a hardverek leszállíttatását és a programok telepítését, majd a szükséges betanítások után üzembe állhat a rendszer – közölte dr. Romhányi Zoltán, a kórház-főigazgatója.

Százhatvannégy kórházi ápoló jutott többletjövedelemhez az elmúlt másfél évben a halasi kórházban. Egy pályázat révén közel 50 millió forintot nyertek a pluszteljesítmények finanszírozására. Dolgozónként csaknem havi bruttó 20 ezer forintot jelentett a támogatás. A kórháztól kapott tájékoztatás szerint a program nem áll le: saját forrásból, még egy bő éven át működik. Így összesen 28 hónapon keresztül érkezhet több járandóság a szakápolók számlájára. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kórházi szakápolók 28 hónapon keresztül kaphatnak magasabb bért
[/caption]

A  projekt során intravénás injekció beadását, infúzió bekötését és férfi betegek katéterezését bízták a programba bevont dolgozókra. A végzettség szerint jogosult ápolók természetesen a pályázattól függetlenül eddig is elvégezték ezeket a tevékenységeket – meghatalmazás és orvosi elrendelés alapján –, hiszen ezt a törvényi szabályozás lehetővé tette.

Kitüntetés a szülészeti osztály dolgozóinak

A napokban újabb jó hírt kaptak a kórháziak, akik az eddigi magas színvonalú munkájukért kaptak komoly elismerést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szakdolgozói kamara javaslatára kitüntetésben részesítette a Semmelweis-kórház szülészeti osztályán dolgozókat a több évtizedes áldozatos munkájukért. Az oklevelet a Magyar Tudományos Akadémián vehették át a halasi kórház képviselői.

A kórházi szakápolók 28 hónapon keresztül kaphatnak magasabb bért -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!