Közélet

2010.12.09. 16:13

Nem írják alá a hitelszerződést

A képviselőtestület tegnapi zárt ülésén felhatalmazta a polgármestert, hogy ne írja alá a számlavezető bank hitelszerződés tervezetét, mert annak feltételei véleményük szerint elfogadhatatlanok. Adott esetben másik pénzintézettel próbálnak megegyezni. Félegyházán nem mondanak le a kórházról sem. Ha a tárgyalások nem járnak sikerrel, a város fizetésképtelen lehet.

Hraskó István

A nyilvánosság teljes kizárásával tartottak szerdán rendkívüli közgyűlést Félegyházán, melyre a sajtó munkatársai sem mehettek be. Az önkormányzat által csütörtökön kiadott sajtónyilatkozat szerint Kapus Krisztián szóbeli tájékoztatása nyomán a képviselők azt a szerződéstervezetet tárgyalták, melyet a számlavezető bank (az OTP – a szerk.) terjesztett elő a város számára, és amelyet aláírva jutna hozzá a város „a gazdasági stabilitását szolgáló” összeghez (korábbi hírek szerint 1,7 milliárd forintos hitelről van szó).

A képviselők a közlemény szerint több ponton kifogásolták a „város számára előnytelen hitelszerződés” feltételeit. Hogy konkrétan mit, az a sajtónyilatkozatból nem derült ki. Szerettük volna megtudni a polgármestertől illetve Fehérváriné dr. Csölle Yvette jegyzőtől, hogy milyen elvárásokat támasztott a bank a várossal szemben, de csütörtök délután egyiküket sem értük el, az általunk megkeresett képviselők nem nyilatkoztak. Vélhetően további megszorításokról, a nem kötelező feladatok leadásáról lehet szó. Információink szerint egyébként a szerződéstervezetet több képviselő nem is kapta kézhez (az ülésen sem), noha az már három hete megérkezett az önkormányzathoz, így a szóbeli tájékoztatás alapján döntöttek.

Végül a testület a nyilatkozat szerint a következő döntéseket hozta: megerősítették a polgármestert abban, hogy ne kelljen aláírnia a dokumentumot, mert az abban szereplő feltételek „a város és intézményei, valamint a lakosság ellátásának ellehetetlenülését eredményeznék”. Írásba foglalták azt is, hogy nem mondanak le a városi kórházról, s azt nem kívánják átadni a megyei önkormányzat számára. Testületi határozattal döntenek majd arról, hogy az esetleges állami státuszba kerülés lehetősége biztosított-e.

Kapus Krisztiánt felhatalmazták arra, hogy folytassa a „már megkezdett pénzintézeti tárgyalásokat”, és hogy adott esetben hozzákezdjen egy másik pénzintézettel kötendő szerződés előkészítéséhez. Az önkormányzat megpróbálja a türelmük határán lévő szállítókkal az adósságállományt átütemezni. Ha mindezek a tárgyalások a bankkal illetve a szállítókkal nem vezetnek eredményre, – magyarán, ha az önkormányzat fizetésképtelen lesz –, akkor szükség esetén  adósságrendezési eljárást kezdeményez a város.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!