Közélet

2013.04.24. 18:25

Nagy fejlesztések várhatók a mentőknél

Jól mérhető fejlődés várható a következő másfél évben uniós pénzből a mentőknél.

Kubatovics Tamás

– Tizenegy milliárd forintot költhet fejlesztésre az Országos Mentőszolgálat. Hatvan mentőállomás, köztük a bajai újulhat meg, Jánoshalmán pedig új állomás jön létre. Utóbbi helyen két új mentőautóval nő a szolgálat kapacitása – jelentette be tegnap dr. Zentai Attila, az OMSZ régiós orvosigazgatója bajai tájékoztatóján.

Mint mondta: Bács-Kiskun megyében jelenleg éves átlagban nem éri el a 70 százalékot azok aránya, akikhez 15 percen belül kiérkezhetnek a mentők. Ezt országos átlagban 90 százalék fölé kívánják növelni, az új állomások egyúttal a kapacitások növekedésével járnak, összesen 200 új, korszerű eszközökkel felszerelt mentőautót vásárolnak.

A meglévő állomások felújítása kapcsán kifejtette, hogy elektronikus garázs- és kerti kapukkal szerelik fel az állomásokat, az épületeket szigetelik, korszerűsítik a nyílászárókat és a fűtési rendszereket, így például napkollektorokkal látják el az épületeket.
Szakmai képzésekre, az oktatás tárgyi feltételeinek javítására is költenek, így például a képzést segítő, életszerű helyzetek szimulációjára alkalmas központok létrehozására, ilyen lesz a régióban a szegedi.

Dr. Vácity József, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke a mentőállomás szakmai teljesítményét dicsérte. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elhivatott mentők alapítványukkal hosszú évek óta igyekeznek javítani a kivonuló mentőautók műszerezettségét.
Dr. Zentai Attila hangsúlyozta: jövő év augusztusának végéig kell felhasználni a keretet, 2014. májusában kerülhet sor a megújult bajai épület avatására, az ingatlanra költendő összeg mértékéről a közbeszerzési eljárásra hivatkozva nem kívánt részleteket elárulni. A fejlesztések megkezdésének várható időpontjaként novembert említette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!