Közélet

2013.08.30. 16:17

Magasból lesik a parlagfüvet

Az elmúlt két napban körülbelül 300 ezer hektárnyi területet vizsgáltak meg helikopterről a növényvédelmi igazgatóság és a földhivatal munkatársai Bács-Kiskun megyében, parlagfűvel borított földeket keresve.

Hraskó István

2011 után ismét helikopterről derítették fel a parlagfüves területeket megyénkben. Ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint a földi vizsgálódás, hiszen elég egy nagyobb eső, és a mezőgazdasági területek útjain elakadnak még a terepjárók is. Míg a magasból szemlélődve ilyen hátráltató tényezők nem jelentkeznek.

– A helikopteres védekezést a növény-és talajvédelmi igazgatóság és a földhivatal munkatársai végezték, Jakabszállásról hárman szálltak fel a pilótával együtt. Egy tankolással közel három órát tudtak repülni. Egy előre kijelölt útvonalat követtek, csütörtökön a déli régióban, Baja környékén és Kiskunhalas felett, pénteken pedig Tiszakécske, Kerekegyháza, Lajosmizse térségében köröztek körülbelül 100 méteres magasságban. Ahol zöld, parlagfüvesnek tűnő területet észleltek, ott a helikopter leereszkedett 2-3 méterre, és onnan kollégáink le tudták fotózni a gyomos ingatlant. A fényképezőgép a fotóhoz egyúttal GPS-koordinátákat is rendel. Ez alapján a földhivatal kollégái jövő héten saját térképeiken be tudják azonosítani, a jegyzőkönyvbe vett terület mekkora, hány helyrajzi számra van bejegyezve, ki vagy kik a tulajdonosai, használói. Szigorú előírásai vannak, hogy egy adott nagyságú területről hány pontot kell felvenni, azaz hány fényképet kell készíteni, de az öt a minimum – mondta el lapunknak Bűdi János, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója. Hozzátette: első nap körülbelül 170 ezer hektárt sikerült a helikopterrel bejárniuk, ezt pénteken 300 ezerre igyekeztek kiegészíteni.

Csütörtökön összesen 22 jegyzőkönyv készült a parlagfüves területek miatt. Ebből még azt nem lehet tudni, hány ügy keletkezik, hisz később derül csak ki, hány tulajdonosról, földhasználóról van szó. Mindenesetre volt „nagy fogás is”: találtak a hivatal munkatársai egy öt hektáros gyomos földet, ez akár 1 milliós bírságot is „teremhet”.
Az akció költségeit a Vidékfejlesztési Minisztérium fedezte, Bács-Kiskun megye összesen 3 millió forintot kapott rá. Bűdi János érdekességképpen elmondta: ahogy a felderítés a sajtóhírek nyomán nyilvánosságot kapott, sokan érdeklődtek, merre fog járni a helikopter, érintheti-e majd az ő földjét is. Azaz van ösztönző ereje a légi „gazfigyelésnek”. A júliusi aszály szerencsére nem kedvezett a parlagfű fejlődésének sem, de ettől függetlenül az aratás után műveletlenül hagyott földeken már térdig érhet az allergén gyomnövény. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Helikopterről figyelik, hol burjánzik a parlagfű
[/caption]

Tág határok között mozog a bírság

A parlagfűvel kapcsolatos ellenőrzések július 1-jével kezdődtek el. A földtulajdonosnak, földhasználónak a gyommentesített állapotot a vegetációs időszak végéig, azaz október közepéig kell fenntartania, megakadályozva a pollen szóródását. A bírság tág határok között mozog, 15 ezertől egészen 5 millióig terjed. A büntetés függ a parlagfüves terület nagyságától, borítottságától (azaz hogy mekkora részén van gyom). Ugyanakkora területű földingatlan esetén természetesen belterületen magasabb bírságot szabnak ki, mint a külterületen. A közérdekű védekezést külterület esetén a növényvédelmi igazgatóság, belterületnél az önkormányzat rendeli el.

Hraskó István Helikopterről figyelik, hol burjánzik a parlagfű -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!