Közélet

2013.04.02. 19:42

Életműdíj a kecskeméti pszichiáternek

Címkék#Kecskemét

Sürgető szükség egy öngyilkosság elleni törvény megalkotása – véli dr. Kalmár Sándor. A neves kecskeméti pszichiátert nemrég életműdíjban részesítette a Magyar Pszichiátriai Társaság, egyben neki ítélték a szakma legrangosabb kitüntetését, az Oláh Gusztáv emlékérmet.

Hraskó István

Az elismert pszichiáter munkássága során rengeteget foglalkozott az önpusztítással (amely az öngyilkosság mellett magában foglalja az alkoholizmust, dohányzást is), doktori disszertációját is ebből a témából írta. A szomorú statisztikai adatokat kapásból sorolja. Például hogy megyénkben legalább 6-7 olyan település van, ahol a halálozási arány magasabb, mint száz éve, és közel hatvan településen rosszabb a ráta az 1938-asnál. Magyarország közismerten az elsők között van az öngyilkosságok száma terén, az Unión belül második Litvánia mögött, noha 1984 és 2007 között ötven százalékkal csökkent a számuk (sajnos a 65 év feletti öngyilkosságok területén még mindig hazánk vezet).

2011-ben Magyarországon 2422 ember választotta az önkéntes halált az 1983. évi 4911 áldozattal szemben. Bács-Kiskun a megyék között sokáig vezette a tragikus statisztikát, de 2000-től több program javította a helyzetet, így sikerült hátrább kerülni a 5. helyre. 2011-ben országosan 24,3 volt a 100 ezer lakosra jutó öngyilkosságok száma. Bács Kiskun megyében 31,9, összehasonlításképpen Zala megyében 16,4, Békésben 37,0 volt a mutató.

Az öngyilkossági okok között a szakirodalom 15-30-at is nyilvántart, a leginkább döntő tényezők a mentális zavarok, a fel nem ismert, a rosszul vagy nem kezelt depressziók, egyéb pszichiátriai zavarok és az alkoholizmus.
– A spirituális tényezők közül a reménytelenséget emelném ki. A reménytelenség sokkal szorosabban összefügg az öngyilkossággal, mint a depresszió. Ha valaki elveszíti a reményét, annak vészesen romlanak az életesélyei – mondja dr. Kalmár Sándor. A szakember komoly problémának tartja, hogy hazánkban nincs öngyilkosság megelőzési stratégia, pedig sokkal komolyabb hangsúlyt kellene helyezni a kiutat nem látó emberek megmentésére. A fiatalokra különösen szükséges figyelni: a 14-25 évesek korcsoportjában vezető halálok az öngyilkosság, 25 százalék körüli aránnyal. Ebből a szempontból nagy jelentősége lehet annak a felmérésnek, amely során összesen 16 iskolában (köztük kecskeméti, bajai intézményekben is) összesen 1400 diák töltött ki kérdőíveket. A tesztekkel vizsgálták többek között a fiatalok pszichológiai immunrendszerét, rákérdeztek depresszióra, reménytelenségre, szorongásokra, babonákra, drogra, alkoholra – valamint a spiritualitásra, a vallásra. A kutatás – amelynek fővédnöke dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt – véget ért, jelenleg az eredmények értékelése zajlik.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] dr. Kalmár Sándor
[/caption]

Dr. Kalmár Sándort februárban felkérték, hogy készítsen egy nemzeti szuicid prevenciós (azaz öngyilkosság-megelőzési) stratégiát. A kecskeméti nyugdíjas pszichiáter jelenleg ezen is dolgozik. Tavaly pedig a kecskeméti önkormányzat felkérésére dolgozott ki hasonló témában egy városi stratégiát, ezt jelenleg tanulmányozza a város vezetése. A pszichiáter véleménye szerint egyébként régóta meg kellett volna alkotni hazánkban egy öngyilkosság-megelőző törvényt, amelybe konkrétan bele kellene foglalni és nevesíteni a megelőzésben dolgozók, intézmények feladatait. Kalmár Sándor azt is előremutató intézkedésnek tartaná, ha a háziorvosi rendelők várótermeiben depressziót felmérő kérdőíveket helyeznének ki, mégpedig olyan értelmű felhívással, hogy ha valaki hangulatzavarral küszködik, vagy reménytelennek látja helyzetét, töltse ki, és esetleges „rossz” eredményéről beszéljen háziorvosával. A pszichiáter szerint a háziorvosok óriási leterheltségük ellenére ma is nagyon sokat tesznek, de több segítségre volna szükségük. A szülőknek, pedagógusoknak is lenne bőven teendőjük, hiszen a mai felnőtt pszichiátriai betegek jelentős része kora gyerekkorában szenvedett lelki sérülést. A gyerekek, tinédzserek rossz kommunikációs és konfliktuskezelő módszereket sajátítanak el, illetve nem tanulják meg a hatékony önérvényesítést. Összességében: az egész lakosságra ráférne a pszichés-mentális ismeretek bővítése.

Kalmár Sándort arról is kérdeztük, manapság mennyire jellemző a szakemberhiány a hazai pszichiátria területén. Megerősítette a sokat hallott híreket: komoly aggodalomra van okunk.
– A rendszerváltás előtt 1000-1200 pszichiáter dolgozott hazánkban, számuk most 500-600 körül van. Rengetegen kollégánk Nyugat-Európában folytatta karrierjét. A gyerekpszichiátriai ellátás helyzete még tragikusabb, a korábbi 130 szakemberrel szemben a KSH adatai szerint 2010-ben már csak 47 gyerekpszichiáter dolgozott Magyarországon. Ez főként amiatt nagy baj, mert egy szegedi felmérés szerint a mai 18 év alatti fiatalok 24,7 százaléka kezelésre szoruló magatartási, viselkedési vagy pszichiátriai zavarban szenved. A szakemberhiány miatt viszont az ilyen gyermekeknek mindössze 2,7 százaléka kap ellátást. Szerencsére a házi gyerekorvosok közül egyre többen rendelkeznek pszichiátriai ismeretekkel – mondta az életműdíjas szakember. Hozzátette: hatalmas katasztrófát jelentett 2007-ben az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása, aminek mind a betegek, mind a szakemberek kárát látták.

– Megsemmisítették az intézetet. Ezt szó szerint kell érteni, mert amikor kutatásomhoz az OPNI archívumából kértem volna iratokat, kiderült, hogy az összeset kivitték egy telepre, és a dokumentumok tönkrementek a szabad ég alatt – emlékezik Kalmár Sándor. A negatívumok ellenére mégis optimista. Úgy véli, a hazai pszichiáter képzés jó alapokon nyugszik, a fiatalok kiváló képzésben részesülnek, és biztató, hogy tavaly év végén megindult az országos intézet felépítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!