Közélet

2011.12.18. 22:10

A rákos kisbaba sorsa hamarosan jobbra fordul

Úgy tűnik, van remény a bajban: egy alapítvány már jelezte segítségét annak a kecskeméti édesanyának, akinek daganatos kisfia haladéktalan műtétre és kemoterápiás kezelésre szorulna, de ismeretlen állampolgársága miatt hazánkban nem kaphat ingyenes ellátást.

Hraskó István

Éppen egy hete írtunk a kilenc hónapos Mihaljevic Imikéről, akinél nemrég neuroblastomát, rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. Tb-finanszírozású kezelésben viszont – bármennyire is sürgős lenne ez számára – egyelőre nem részesülhet. Többek között azért, mert állampolgársága a születési anyakönyv szerint ismeretlen, taj-kártyája nincs. Édesanyja, Szilvia szerb állampolgár, nyolc éve él munkavállalási engedéllyel Kecskeméten. Lapunknak azt mondta: Imikének azért nincsenek okmányai és azért nincs „rendben” az állampolgársága, mert magyar apja nem ismeri el, hogy a kisfiú tőle fogant. Az anya nem tudja saját zsebből fedezni a műtét és a kemoterápia sokmilliós költségét. A kialakult helyzet miatti kétségbeesésében fordult lapunkhoz.

Cikkünk megjelenése után hívta szerkesztőségünket az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány elnöke, Takácsné Stalter Judit, aki ezután felvette a kapcsolatot Mihaljevic Szilviával. Az alapítvány elnökétől megtudtuk: többféle módon igyekeznek segíteni a beteg kisfiún.

A gyermek javára a megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervével megállapodás köthető az egészségügyi szolgáltatásokra. A fizetendő havi járulék a minimálbér 30 százaléka, azaz körülbelül 23 ezer forint lenne. Imike viszont az első hat hónapban csak sürgősségi ellátást kaphatna, kivéve, ha ezt a várakozási időszakot a család hathavi járuléköszszeg befizetésével előre megváltja. 

– A megállapodáshoz szükséges pénz előteremtésében segítünk Szilviának, ezen semmiképpen nem múlik az ügy – mondta el a Petőfi Népének dr. Sára-Gombás Kinga, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány munkatársa. Hozzátette: az a legnagyobb probléma, hogy a kisbabának semmilyen okmánya nincs – sem lakcímkártyája, sem szerb születési anyakönyvi kivonata, sem útlevele. Ezekre az iratokra a hatóságok előtti eljárásoknál (egészségpénztár, okmányiroda) viszont szükség lesz. Szilviának most ezeket az iratokat kell beszereznie. Ha a megállapodást még ebben a hónapban sikerülne megkötni, január 1-jétől a kisbaba már jogosult lehetne magyarországi egészségügyi ellátásra.  Az alapítvány ezenfelül felajánlotta: ha Imikét a fővárosi Tűzoltó Utcai Gyermekklinikán kívánja majd kezeltetni édesanyja, akkor tudnak számukra ingyenes lakást és az utazásokhoz gyermekszállító autót is biztosítani. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!