Kék hírek, bulvár

2013.10.01. 13:42

Több embert is megvertek a rendőrök az izsáki őrsön

Vádat emelt a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az Izsáki Rendőrőrsön április 8-án történt halálesettel kapcsolatban. Az egykori rendőröket azon túl, hogy kihallgatás közben agyonvertek egy férfit azzal is gyanúsítják, hogy korábban több embert is megvertek kihallgatás közben.

Zs. D.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be a Kecskeméti Törvényszékhez négy személy ellen, akik a vádiratban írt cselekmények elkövetésekor a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Izsáki Rendőrőrsén rendőrként teljesítettek szolgálatot – közölte kedden Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

A szóvivő által ismertetett vádiratból kiderül: az I. és II. rendű vádlottak 2013. április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedést kezdeményeztek a férfi sértettel szemben, mert olyan bejelentés érkezett az Izsáki Rendőrőrsre, miszerint az intézkedés alá vont férfi lehet a bejelentő sérelmére történt lopás egyik elkövetője. – Az I. rendű vádlott közölte a sértettel, hogy előállítják az Izsáki Rendőrőrsre, majd közösen hátrabilincselték a sértett kezeit és szolgálati gépkocsijukkal az őrsre szállították. A vádlottak és a sértett 17:43 körül érkeztek meg az épületbe. Itt a II. rendű vádlott által is használt irodában egy székre leültették a férfit, majd csukott ajtó mögött vallatni kezdték. Az I. és II. rendű vádlottak mintegy 2 órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazták a sértettet azért, hogy a bűncselekményről vallomást tegyen, annak elkövetését ismerje be. Ennek során többször ököllel megütötték a sértett mellkasát, aki az ütések miatt a széken ülve hanyatt esett, hátrabilincselt kezei a szék és a teste alá szorultak. A vádlottak ezután is folytatták a bántalmazást, két oldalról több alkalommal ököllel és gumibottal ütötték a mellkasát, az I. rendű vádlott pedig az időközben hason fekvő helyzetbe került sértettet gumibottal nagy erővel testszerte is ütlegelte. A sértett rosszul lett, majd 19:55 körül eszméletét elveszítette. A vádlottak ekkor mentőt hívtak és megkísérelték az újraélesztést. A sértett azonban elhunyt, a helyszínre érkező mentőtiszt csak a halál beálltát tudta megállapítani – áll a vádiratban.

A sértett a kitartó bántalmazás miatt a fején és testszerte számos külsérelmi sérülést, súlyosabb, életveszélyes sérülésként tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet roncsolódás következtében kialakult zsírembólia miatt beállt fulladás okozta.

A volt rendőröket és két társukat más, 2013 januárjában, februárjában és márciusában elkövetett bűncselekménnyel is vádolja a nyomozó ügyészség.

– Az I. és II. rendű, illetve egy alkalommal az I. és III. rendű vádlottak a bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt vagy más okból az Izsáki Rendőrőrsre előállított sértetteket, összesen négy férfit bántalmaztak azért, hogy vallomást tegyenek. Ezen alkalmakkor a vádlottak egyes sértetteket jogellenesen a személyi szabadságuktól is megfosztottak, illetve az I. rendű vádlott az előállítások időtartamáról, valamint az egyik sértett kórházba szállításának szükségességéről hamis közokiratokat állított ki. E cselekmények sértettjei a bántalmazások miatt könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek – tudtuk meg Schmidt Gábortól.

A bűnügy IV. rendű vádlottja ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert az egyik sértett – de nem az elhunyt – bántalmazásánál jelen volt, de nem lépett fel az I. és II. rendű vádlottak jogellenes erőszakos magatartása ellen.

A vádlottakat – akik közül az I. és a II. rendű előzetes letartóztatásban, míg a III. és IV. rendű szabadlábon van – a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a halált okozó testi sértés bűntettén kívül kényszervallatás, jogellenes fogvatartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntetteivel, továbbá könnyű testi sértés vétségével is vádolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!