Kék hírek, bulvár

2012.03.07. 15:18

Nem hibázott az ápoló, amikor eltört a beteg keze

Megszűntette a Kiskunhalasi Városi Ügyészség azt a nyomozást, mely az után indult, hogy egy ápoltat kéztöréssek szállítottak a Kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos betegek Otthonából a kórházba.

Zsámbóki Dóra

Ahogy arról tavaly májusban beszámoltunk: eltört egy ápolt keze, amikor a nő rátámadt a munkaideje lejártával éppen távozni készülő ápolónőre, mert ő aznap már nem akart levelet írni az ápolt nevében a 2001-ben elhunyt énekesnek, Zámbó Jimmynek.

Az évek óta a Kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában élő, súlyosan értelmi fogyatékos nő a nemleges válasz hallatán a parkolóban rátámadt az ápolónőre: a haját tépte és meg is rugdosta. – A parkolóban tartózkodók megpróbálták a beteget lefogni, mire ő dühöngve rájuk támadt. A dulakodásról és a sértett nehezen fékezhető agressziójáról az intézet portása értesítette a férfi ápolókat - tájékoztatott tegnap a részletekről Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

A férfi ápolók kolléganőjük segítségére siettek, két oldalról megragadták a dühöngő nőt és megpróbálták az épület felé vezetni. – A beteg egyre erőteljesebben tiltakozott, próbálta magát az ápolók fogásából kiszabadítani és a férfi ápolók felé rúgott. Ezért az ápolók erősebben megszorították a sértett karjait, melynek következtében jobb felkarja eltört – mondta az eset pontos körülményeiről az ügyészégi szóvivő. A nőt kórházba szállították, ellátták, majd büntetőeljárás indult az őt megfékezni próbáló egyik ápoló ellen akaratnyilvánításra képtelen személy ellen elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Azért esett neki az ápolónőnek, mert az nem akart írni Zámbó Jimmynek
[/caption]

Az ügyet idén januárban vádemelési javaslattal küldte meg a rendőrség az ügyészségnek. – A jogos védelem büntethetőséget kizáró ok. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől. Az ápoló cselekménye a jogos védelem valamennyi ismérvét magában hordozta: a sértett a környezetében tartózkodókra közvetlenül és jogtalanul támadt rá, a támadás megfékezése a jelenlevők testi épségének megóvása és egy újabb támadás megakadályozása érdekében szükséges volt. Az ápoló azzal, hogy a beteget lefogta, elvezette, miközben annak karja sajnálatos módon eltört, nem idézett elő aránytalanul súlyosabb sérelmet annál, mint amivel a sértett jogtalan támadása fenyegetett – tolmácsolta a nyomozást megszüntető Kiskunhalasi Városi Ügyészség megállapításait Gyugyi Csilla.

Zsámbóki Dóra Azért esett neki az ápolónőnek, mert az nem akart írni Zámbó Jimmynek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!